Binnenlandhuiselijk geweld
CBS: Bijna een op de vijf jongeren slachtoffer huiselijk geweld

Bijna een op de vijf jongeren tussen 16 en 25 jaar kreeg in 2022 te maken met huiselijk geweld. Dat zijn ruim 350.000 jongeren. Vooral minderjarige vrouwen werden vaak slachtoffer.

beeld ANP, Roos Koole
beeld ANP, Roos Koole

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze maandag. Het gaat niet alleen om fysiek geweld, maar ook om andere vormen van geweld zoals dwingende controle door gezinsleden of stalking door een ex-partner.

Scherm­afbeelding 2023-12-11 om 11.39.46.png

Onderzoeker Maarten Bloem geeft aan dat dit onderzoek onder jongeren niet eerder gedaan is. „Voor de totale bevolking geldt dat er geen duidelijke toename te zien is.”

Ongeveer een op de tien jongeren kreeg te maken met fysiek geweld door een gezins- of familielid. Bloem: „De grens ligt bij het krijgen van een klap, duwen of aan haren trekken. Omdat dit een steekproef onder de bevolking is, is het antwoord op de vraag of iemand geslagen of geduwd is en wat daarvan de impact is geweest op iemand, afhankelijk van de interpretatie en gevoel van de mensen die we hebben bevraagd.”

Ook een op de tien jongeren had last van dwingende controle en werd bijvoorbeeld gekleineerd, geïntimideerd of voortdurend in de gaten gehouden. „Ook hierbij hangt dat af van de interpretatie van de respondenten. Uiteraard verbieden veel ouders hun kinderen om bepaalde dingen te doen. Maar bij „dwingende controle” gaat het ook om slachtoffers die voortdurend in de gaten worden gehouden, niet over hun geld mogen beschikken, gekleineerd en geïntimideerd worden om hen te laten gehoorzamen. Zeker bij die laatste aspecten zien we een relatief groot deel van slachtoffers die daar psychische klachten van ondervinden.”

Broer

Van de jongeren die slachtoffer werden van lichamelijk geweld gaf een op de acht aan dat dit minstens een keer per maand gebeurde. Veel jonge slachtoffers van geweld in huiselijke kring hadden daar als kind ook al last van. Ongeveer vier op de tien geeft aan dat ze al voor hun twaalfde slachtoffer werden van fysiek geweld. Drie op de tien had op jongere leeftijd al te maken met dwingende controle.

Bij zowel fysiek geweld als dwingende controle in huiselijke kring was de pleger vaak een gezinslid. Bij fysiek geweld ging het vooral om een broer of zus, terwijl dat bij dwingende controle vooral de ouders waren. In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt naar het al dan niet opgroeien in een samengesteld gezin, laat onderzoeker Tanja Traag van het CBS weten.

De cijfers komen uit een enquête van het CBS en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Daaraan namen 2000 jongeren deel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer