Buitenland
WMO: klimaatverandering nam sinds 2011 snel toe

De opwarming van de aarde is tussen 2011 en 2020 snel toegenomen, schrijft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties. Het was het warmste decennium dat tot nu toe is gemeten en dat leidde tot sneller smeltende gletsjers en tot een sneller stijgende zeespiegel.

ANP

Volgens de WMO leidt de toename van broeikasgassen in de lucht die mensen in de periode van 2011 tot 2020 hebben uitgestoten tot extra hoge temperaturen, zowel voor de zee als op land. Daardoor is er meer extreem weer, zoals hittegolven, droogtes, overstromingen en tropische cyclonen. De VN-organisatie spreekt van een „verwoestende impact”, zoals schade aan ecosystemen, minder voedselzekerheid en meer klimaatvluchtelingen.

Momenteel vindt in Dubai de klimaattop COP28 plaats. Daar praten wereldleiders en internationale organisaties over het tegengaan van klimaatverandering. De WMO benadrukt dat landen er alles aan moeten doen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Donderdag tijdens de opening publiceerde de VN-organisatie ook al een rapport, waarin ze stelde dat 2023 het warmste jaar ooit gemeten wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer