Binnenlandverkiezingen 2023

Woerdense wijk Molenvliet stemt net zo veelkleurig als Nederland

Molenvliet is een soort mini-Nederland. De wijk in Woerden herbergt een doorsnede van de Nederlandse kiezer. Peilbureaus weten: voor een goede inschatting van de verkiezingsuitslag moet je bij het stembureau in de Maranathakerk zijn. Wat typeert deze wijk en wie wonen er?

2 December 2023 08:37Gewijzigd op 2 December 2023 11:06
beeld William Hoogteyling
beeld William Hoogteyling

Mensen rijden af en aan met volgeladen boodschappenkarretjes bij het winkelcentrum aan het Orakelplein. Leen Blonk (70) staat op het punt om door de schuifdeuren naar binnen te lopen. Hij woont vijftien jaar in Woerden. Blonk, die vijftig jaar tegelzetter is geweest, heeft Wilders gestemd. „Ik hoop dat er verandering komt.” Hij is het echter niet in alles met Wilders eens. Lachend: „De dingen die hij over Marokkanen heeft gezegd, kunnen echt niet.”

19898215.JPG
beeld William Hoogteyling

Maar Nederland zit wel vol, meent Blonk. „Asielzoekers blijven komen. Ik merk het ook in onze wijk. Als er woningen beschikbaar zijn, komen er migranten in. Mijn eigen kinderen maken geen schijn van kans. Ik vind het indammen van migratie een terecht speerpunt. Anderzijds moet je ook naar het klimaat kijken. Dat kun je niet zomaar laten lopen.”

Weinig opvallend oogt de woonwijk in het zuidwesten van Woerden. Op elke straathoek staan containers in diverse kleuren. Een groot deel van de buurt bestaat uit een aaneenschakeling van woonerven. Het is rustig op deze woensdagmorgen. Een man laat zijn hond uit. Een zwerm felgroene, krijsende halsbandparkieten stijgt op uit een treurwilg. Voor vrijwel ieder huis staat een auto en op menig dak liggen zonnepanelen.

Verdekt opgesteld tussen een paar scholen staat wijkcentrum Molenvliet. In het behaaglijk warme pand klinkt muziek. Uit de keuken stijgt de geur van versgekookte soep op. Aan tafel tijdens de inloopochtend zitten zo’n tien mensen, merendeels vrouwen. Een aantal van hen is aan het handwerken. Af en toe druppelen nieuwe bezoekers binnen.

19898219.JPG

Eenzaamheid

Aan tafel zit Thea Eggenhuizen (66). Ze heeft 44 jaar in de zorg gewerkt, maar is sinds vorig jaar afgekeurd wegens een hernia. Ze doet vrijwilligerswerk in het buurthuis, niet alleen bij de vrije inloop, maar ook op dinsdagochtend als er speelcafé is voor kleuters en hun ouders en bij de buurtmaaltijd op donderdag. Waar wekelijks zo’n dertig mensen op afkomen.

19898213.JPG
Wijkcentrum Molenvliet is een toevluchtsoord voor sommige buurtbewoners. Rechts op de foto: Thea Eggenhuizen. beeld William Hoogteyling

Eggenhuizen woont sinds 1979 in Molenvliet. Ze heeft de wijk zien groeien. „Eerst waren hier weilanden.” De zestiger ervaart Molenvliet als rustig en gezellig, maar er is ook veel eenzaamheid. „Daarom proberen we hier als buurthuis een ontmoetingsplek te zijn voor iedereen.” Zo’n 45 procent van de inwoners van 18 jaar of ouder in Molenvliet voelt zich in meerdere of mindere mate eenzaam, blijkt uit open data die beschikbaar zijn via de website allecijfers.nl.

De vrijwilligster weet niet dat haar wijk een soort dwarsdoorsnede van Nederland is. Wel ziet ze een grote diversiteit aan wijkbewoners. „Alles woont hier door elkaar. Bij het speelcafé komen bijvoorbeeld veel statushouders. Ook is er een grote Molukse gemeenschap in Molenvliet.” Pakweg 21 procent van de inwoners van Molenvliet heeft een migratieachtergrond, toont allecijfers.nl aan. Dat is iets meer dan het gemiddelde voor heel Woerden (17 procent).

Eggenhuizen denkt dat de mix van huur- en koopwoningen de veelkleurigheid veroorzaakt. Ze ziet de diversiteit niet als een probleem. „Er is hier geen onrust. In onze straat ontmoeten we elkaar jaarlijks met een hapje en een drankje. Dat zou iedere straat moeten doen.”

De zestiger is een VVD-stemmer. Ook deze keer bleef ze de partij trouw. „Ik vind dat Rutte te vaak wordt weggezet als de boosdoener. De problemen van Nederland zijn niet veroorzaakt door één persoon.” Ze hoopt dat de VVD nog een rol pakt bij de formatie.

19898216.JPG
beeld William Hoogteyling

„Ik maak me geen zorgen over de uitslag van de verkiezingen. Laten we maar eens kijken wat Wilders kan. Hij moet met anderen regeren en zal niet al zijn ideeën kunnen doordrukken. Ik vind het wel goed dat hij nu de leiding neemt.”

Eggenhuizen vindt de PVV-leider niet geschikt als premier. „Daarvoor moet je een visitekaartje zijn. In het verleden heeft Wilders te veel mensen geraakt met zijn opmerkingen, bijvoorbeeld over het geloof. Dat draai je niet zomaar terug.”

Maranathakerk

Een doorsnede van de Nederlandse kiezers vind je in steden als Apeldoorn, Gorinchem, Nieuwegein of Wijk bij Duurstede. En ook rondom de Maranathakerk in Woerden. Het gebedshuis van de hervormde gemeente Woerden staat in het uiterste noorden van de wijk Molenvliet. RTL Nieuws zocht kort voor de verkiezingen uit wat de meest gemiddelde stembureaus van Nederland zijn op basis van eerdere verkiezingsuitslagen. Behalve het bureau in Woerden kwamen De Rustmaat in Huizen en Wijkcentrum de Pit in Goes bovendrijven.

RTL Nieuws rekende de stemverhouding in de Maranathakerk om naar 150 zetels en concludeerde dat het zetelaantal van negen partijen exact overeenkwam met de landelijke uitslag. Ook dit jaar zijn de overeenkomsten treffend. Zes partijen haalden omgerekend precies hetzelfde aantal zetels als de landelijke uitslag. Ook de top zes is identiek: PVV, GroenLinks-PvdA, VVD, NSC, D66 en BBB.

19898214.JPG
Lea Manuputtij. beeld William Hoogteyling

Uit de keuken van het buurthuis komt Lea Manuputtij (72) – „getrouwd met de liefste Molukker van Woerden”. Ook zij heeft de wijk opgebouwd zien worden; ze woont er al sinds 1975. Ze werkte jarenlang in de kinderopvang en is nu bestuurslid van het wijkcentrum. „Voor sommige buurtbewoners is dit een toevluchtsoord. Ze zitten er het liefst elke dag van 9 tot 5.”

Volgens Manuputtij is Molenvliet qua omvang en diversiteit een dorp op zich. „Hier wonen mensen van rijk tot arm, uit tal van verschillende landen.” De zeventiger wil geen kwaad woord horen over die veelkleurigheid. „Ik woon in een straat waar het merendeel niet van Nederlandse afkomst is. Het is de leukste straat van Molenvliet.”

Eenzaamheid is volgens het bestuurslid het grootste aandachtspunt van dit stadsdeel. „Mensen zouden elkaar meer moeten opzoeken. Veel inwoners worstelen wat af in hun eentje. Ze kunnen hulp krijgen en dat begint bij ontmoeting.”

ChristenUnie in de steek

Manuputtij stemde NSC, haar man PVV. Waarom Omtzigt? „Ik ken slachtoffers van de toeslagenaffaire en ik vind het gaaf hoe hij zich voor hen heeft ingezet. Daar mag hij voor beloond worden.” Ze hoopt dat NSC in een kabinet stapt met Wilders. Dat zou volgens haar een mooie balans opleveren. Eerder stemde Manuputtij meestal ChristenUnie. „Die christelijke stem vind ik ook belangrijk, maar ik heb die partij voor een keertje losgelaten. Om Pieter te steunen.”

De inwoonster van Molenvliet kan wel leven met een grote PVV. „Ik hoef niet achter alle ideeën van Wilders te staan. Ik denk dat meerdere partijen in een kabinet elkaar mooi in evenwicht kunnen houden.” Wat Manuputtij betreft gaat een nieuwe regering aan de slag met armoedebestrijding, zorg en onderwijs. „Dat komt vooral door de problemen die ik hier in het wijkcentrum tegenkom.”

Meer over
Beste van RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer