Buitenland
Ruim 130 landen willen voedselproductie meenemen in klimaatbeleid

Meer dan 130 landen verklaarden vrijdag op de klimaattop in Dubai dat ze voedselproductie en de broeikasgassen die daarbij vrijkomen mee gaan nemen in het klimaatbeleid. Ook Nederland wil zich hieraan binden en heeft de verklaring ondertekend.

ANP

Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) zijn de 134 landen die hun handtekening hebben gezet ook de landen die 75 procent van alle broeikasgassen afkomstig van voedselproductie veroorzaken. João Campari van WWF noemde de verklaring „precies wat we nodig hebben”, maar ook vond hij het tijd voor actie.

De Nederlandse Landbouwexpert Natasja Oerlemans van het WWF vond het voorafgaand aan de COP28 al een „geweldige kans” dat het onderwerp voedselproductie op de agenda staat. Tot nu toe hadden landen nog geen afspraken gemaakt om in klimaatbeleid ook de uitstoot van voedselproductie mee te nemen.

Ze wijst erop dat het voedselsysteem in zijn geheel verantwoordelijk is voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen. „En ook is het heel gevoelig voor klimaatverandering. Bij weersextremen is voedselzekerheid het eerste wat eronder lijdt.” Ze hoopt dat er komende dagen gerichte plannen komen als gevolg van deze toezeggingen op de klimaattop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer