Vraagtekens bij moment arrestatie Inez Weski
De advocaten van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi zetten grote vraagtekens bij het moment waarop Taghi’s vorige advocaat Inez Weski is gearresteerd.
Volgens de raadslieden was er geen enkele actuele aanleiding om Weski afgelopen april op te pakken. Het openbaar ministerie (OM) heeft haar „laten bungelen” en zij is „al die tijd zwartgemaakt”, zo zijn de twee van mening.
Weski heeft volgens het OM berichten van Taghi doorgespeeld vanaf het moment dat die na zijn arrestatie, eind 2019, vanuit Dubai in Nederland arriveerde tot en met maart 2021. Toch werd de advocaat eind vorig jaar en ook begin dit jaar wekenlang afgeluisterd en gevolgd door de politie, terwijl het onderzoek op dat moment al nagenoeg was afgerond. Deze informatie deelde advocaat Arthur van der Biezen woensdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp tijdens een zitting in het liquidatieproces Marengo. Hij citeerde uit het dossier in de strafzaak tegen Weski.
De raadsvrouw wordt verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en van het schenden van geheimen. Ze zou via een cryptotelefoon berichten van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in het Brabantse Vught naar zijn contacten buiten de gevangenis hebben doorgespeeld.
Vertrouwelijke informatie
„Waarom moest Weski eind 2022 en begin dit jaar nog gevolgd worden, als het onderzoek naar haar toen al nagenoeg afgerond was? Met welk doel? En is er ook vertrouwelijke informatie opgenomen?” vraagt Van der Biezen zich af. „Door het als niet meer betrouwbaar afschilderen van Weski is de verdediging onherstelbare schade toegebracht.”
Volgens hem moet het OM daarom niet-ontvankelijk worden verklaard. Als dat gebeurt, mag het OM niet meer verder gaan met de zaak tegen Taghi.
Van der Biezen nam na de arrestatie van Weski samen met Sjoerd van Berge Henegouwen en Michael Ruperti de verdediging van Taghi (45) over.
De strafzaak Marengo is al jaren bezig. Tegen Taghi en vijf medeverdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. De uitspraak staat gepland op 27 februari volgend jaar. Overigens is de datum van uitspraak al eens uitgesteld: eerst zou de rechter oordelen op 20 oktober van dit jaar.