Vrije uitloopei behoudt voortaan status
Vrije uitloopeieren behouden voortaan hun status als de overheid bij de aanpak van vogelgriep een ophokplicht instelt.
De Europese Commissie heeft de handelsnormen voor eieren op dit punt aangepast. In de nieuwe verordening staat geen maximale ophoktermijn meer.
Pluimveehouders die hun kippen buiten laten lopen ontvangen een toeslag op de prijs voor hun eieren. Dit omdat de uitloop extra kosten met zich meebrengt. Tot nu toe verviel de status ”vrije uitloop” als de kippen langer dan zestien weken verplicht binnen bleven. Pluimveehouders zagen dan de prijs die ze voor de eieren ontvangen dan met enkele centen per stuk omlaag gaan, naar het niveau van reguliere scharreleieren.
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen heeft zich lange tijd ingezet voor versoepeling van de regels. „Mooi resultaat dat de nieuwe regels pluimveehouders meer zekerheid geven voor investeringen in dierenwelzijn. Dit helpt om het vrije uitloopei in de schappen te houden”, zegt hij.
Nederland hief op 3 november de ophokplicht in de Gelderse Vallei op, omdat er sinds juli geen vogelgriepuitbraken meer waren geweest. Eerder gebeurde dat al in de rest van het land. In de Gelderse Vallei mochten de kippen twee jaar niet naar buiten.
Ruissen vindt het „jammer” dat de Commissie niet eerder gehoor gaf aan de oproep om de termijn van zestien weken te schrappen. „Dat had de financiële schade beperkt van de zeer lange ophokplicht.”
De EU staat verder toe dat de vrije uitloopruimte van pluimvee voortaan voor meerdere doeleinden wordt gebruikt, bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, zolang het de kippen niet hindert. „Een win-win-situatie”, zegt Ruissen.