Binnenlandantisemitisme
Ari (18) draagt voor zijn veiligheid geen keppeltje

Aan medestudenten vertelt Ari (18) niet dat hij Joods is en in Israël heeft gewoond. En tijdens gesprekken gaat hij het conflict in Gaza zo veel mogelijk uit de weg.

beeld ANP, Eva Plevier
beeld ANP, Eva Plevier

De Nijmeegse student, die om veiligheidsredenen een schuilnaam gebruikt, wil niet herkend worden als Jood. Om die reden draagt hij normaliter geen keppeltje. Dat doet hij alleen op feestdagen, maar dan verborgen onder een pet.

„Ik schaam me niet voor mijn Joodse afkomst, maar ben bang voor confrontaties en scheldpartijen”, legt hij uit. Dat zijn angst niet zonder reden is, laat een recent incident op de universiteit zien. Een Israëlische jongen ging na een lezing over het conflict in Gaza in discussie met medestudenten. „Op een gegeven moment stond er twintig man om hem heen”, vertelt Ari, die het voorval hoorde van een medestudent die erbij was. „Ze vielen hem weliswaar niet aan, maar stonden wel naar hem te schreeuwen.”

Een paar weken geleden maakte Ari zelf een gebeurtenis mee die hem nog altijd raakt. Op de universiteitscampus stuitte hij op een anti-Israëldemonstratie door zo’n zestig studenten. De studenten droegen Palestijnse sjaals en toonden een groot spandoek met de bekende leus ”From the river to the sea, Palestine will be free”. Ook hadden ze borden bij zich met teksten waarmee ze Israël de schuld gaven van de dood van 500 Palestijnen, die zouden zijn omgekomen bij een explosie bij een ziekenhuis in Gaza. Pure desinformatie, zegt Ari. „Tijdens de demonstratie, een dag na de explosie, was al bekend dat het verhaal van Hamas niet klopte.”

Ari heeft nog geen bedreigingen aan zijn adres meegemaakt. „Dat komt omdat de meeste mensen niet weten dat ik Joods ben”, verklaart hij. „Ik hoor ook van andere mensen in de Joodse gemeenschap dat ze hun afkomst geheimhouden. Als ze daar wel over zouden vertellen, zou het veel vaker misgaan.”

Rabbijn Yanki Jacobs durft wel met keppel over straat, nota bene in Amsterdam. Is het niet zwak om je afkomst te verbergen? Nee, vindt Ari. „Jacobs heeft als rabbijn een voorbeeldfunctie. Ik wil niet dat mijn afkomst een probleem wordt in mijn dagelijks leven. Ik neem liever het zekere voor het onzekere.”

Ari hield zijn Joodse afkomst al vóór de aanval van Hamas op 7 oktober geheim. „We krijgen al in onze opvoeding mee om geen Davidsster te dragen en Hebreeuws hooguit fluisterend te spreken. Ik heb me daarom nooit helemaal veilig gewaand als Jood in Nederland. Maar vooral in de eerste dagen na de aanval van Hamas voelde ik veel spanning.”

De werkelijke naam van Ari is bij de redactie bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer