Politiek

Abortusactie Stoffer roept weerstand op

SGP-lijstrekker Chris Stoffer weet in de campagne niet alleen de aandacht van kiezers op zich te vestigen. Ook zijn politieke opponenten volgen hem kritisch. En Omtzigt lijkt toch de Kamer in te gaan. Tot slot ophef over een declaratie van 2 ton bij de BBB.

10 November 2023 11:08Gewijzigd op 10 November 2023 11:35
SGP-lijsttrekker Stoffer in gesprek met wakers bij een abortuskliniek in Rotterdam. beeld ANP, Jeroen Jumelet
SGP-lijsttrekker Stoffer in gesprek met wakers bij een abortuskliniek in Rotterdam. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Abortus

„Wij laten ons niet tientallen jaren terug in de tijd zetten. Klaar met dit oerconservatieve gedoe. Voor de deur van een abortuskliniek betogen tegen vrouwen die echt geen eenvoudige keuze hebben gemaakt, is ronduit intimiderend.” VVD-lijsttrekker Yeşilgöz liet in een felle tweet weten wat ze vindt van het gesprek dat SGP-lijsttrekker Stoffer donderdag voerde met wakers bij een abortuskliniek in Rotterdam.

Vooraf hadden de SGP-persvoorlichters al laten weten dat Stoffer zelf geen vrouwen zou aanspreken die op weg zijn naar de kliniek. Toch kwamen er pittige reacties. ChristenUnie-lijsttrekker Bikker was nog het meest gematigd. Zij zei dat ze zelf zoiets niet zo doen. Yeşilgöz (VVD) trok het felst van leer. Maar ook Klaver (GroenLinks) en Jetten (D66) vonden het nodig om op de actie van de SGP te reageren.

Vrijdag zou de nummer twee van de SGP-lijst, Van Dijk, in Utrecht een bezoek aan wakers bij een abortuskliniek brengen. „Om ongeregeldheden te voorkomen gaat dit geplande bezoek niet door”, meldde de partij. De SGP zag af van het bezoek omdat er „tientallen pro-abortusactivisten” waren bij de kliniek. Zij hebben zich volgens de SGP agressief gedragen tegenover de prolife wakers en leuzen gekalkt op de straat voor de kliniek. Van Dijk week daarom uit naar „een andere locatie voor een gesprek met één van de wakers”.

Premier Omtzigt

Afgelopen zondag beweerde NSC-lijsttrekker Omtzigt nog dat hij niet wist of hij premier zou willen worden als zijn partij op 22 november de grootste wordt en regeringsverantwoordelijkheid gaat dragen. De afgelopen dagen kwam daar kritiek op van andere partijen. Zij eisten duidelijkheid van Omtzigt.

En die kwam donderdagavond in het tv-programma Op1. Daar zei Omtzigt dat hij „de stellige voorkeur” heeft om in de Tweede Kamer te blijven. Dat heeft „al heel lang mijn voorkeur”. Toch is het nog maar de vraag of die duidelijkheid er echt is gekomen. Wie de citaten goed op zich laat inwerken, bespeurt dat Omtzigt de deur naar het premierschap nog wel op een kiertje houdt.

BBB

De BBB, die het toch al niet zo goed doet in de peilingen, is in verlegenheid gebracht door berichten dat communicatiebureau ReMarkAble, mede-eigendom van BBB-oprichter Wim Groot Koerkamp, vorig jaar 210.000 euro bij zijn partij in rekening bracht. Voor dat geld maakte het bedrijf onder meer banners en campagnes op sociale media, maar verrichtte het ook meer politiek inhoudelijke taken, zoals het opstellen van persberichten en het bijhouden van de ledenadministratie.

Groot Koerkamp, die zich in 2021 heeft teruggetrokken uit de partij, zegt in het boek ”Op de trekker naar de macht” dat de oprichting van de BBB zijn bedrijf geen windeieren heeft gelegd. Hij ziet de BBB tegenwoordig als een klant. Nu wil Groot Koerkamp een omroep oprichten…

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer