Amsterdam neemt verkeersmaatregelen om klimaatdemonstratie zondag
De gemeente Amsterdam verwacht dat de hoge opkomst bij de klimaatdemonstratie van aankomende zondag zal leiden tot verkeershinder. Daarom neemt de gemeente in overleg met de politie, stadsvervoerder GVB en de NS extra verkeersmaatregelen. Onder meer verkeersregelaars, tekstkarren en omleidingen van trams en bussen moeten de verkeershinder in de stad zoveel mogelijk beperken. Ook zet de NS langere treinen in van en naar de hoofdstad, verdeeld over de stations Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid.
De gemeente verwacht tienduizenden deelnemers bij de demonstratie, die zal leiden tot verkeershinder in de stadsdelen Centrum en Zuid. Volgens de driehoek van burgemeester, hoofdofficier en politiechef is verkeersoverlast „gebruikelijk bij demonstraties”.
„Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de optocht gevolgen heeft voor de openbare orde in de stad. De inzet van gemeente, politie en vervoersbedrijven is gericht op de veilige doorstroming van de lopende demonstratie, het beperken van hinder voor andere verkeersdeelnemers en een snelle terugkeer naar de situatie dat alle straten in de stad weer open zijn”, aldus de driehoek.
De demonstratie begint zondag om 13.00 uur op de Dam en deelnemers lopen via Rokin, Vijzelstraat, Weteringschans, Leidseplein, Stadhouderskade, Hobbemastraat, Paulus Potterstraat en Van Baerlestraat naar het Museumplein.
De zogeheten Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid wordt georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, FNV, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL, Milieudefensie, DeGoedeZaak en TNI. Ook de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg loopt mee tijdens de mars. Met de klimaatmars in 2021 liepen 40.000 deelnemers mee.