Economiekernenergie
Atoomcoöperatie wil kernenergie lucratief maken voor burger

Iedere Nederlander kan mede-eigenaar worden van een wind- of zonnepark. Ondernemer Patrick Bauduin vindt dat dit ook zou moeten kunnen voor een kerncentrale. Daarom heeft hij met enkele mede-initiatiefnemers de Atoomcoöperatie opgericht.

8 November 2023 16:59Gewijzigd op 9 November 2023 07:26
De kerncentrale in Borssele produceert jaarlijks 4,5 kubieke meter hoogradioactief afval. beeld ANP, Lex van Lieshout
De kerncentrale in Borssele produceert jaarlijks 4,5 kubieke meter hoogradioactief afval. beeld ANP, Lex van Lieshout

Ook in Den Haag zien steeds meer politieke partijen in dat Nederland niet om kernenergie heen kan als de samenleving uiterlijk in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Daarom is het kabinet inmiddels zo ver dat het twee kerncentrales wil gaan bouwen. Bauduin –die de consument met zijn bedrijf Atoom Alliantie al sinds 2020 stroom aanbiedt die volledig afkomstig is van kernenergie– windt er geen doekjes om: „We zouden graag zien dat burgers en bedrijven kunnen meebeslissen en meeprofiteren als er een kerncentrale wordt gebouwd. Als eerste kernenergiecoöperatie ter wereld willen we dit mogelijk maken.”

Wat zijn de voordelen van kernenergie ten opzichte van wind- en zonne-energie?

„In de eerste plaats: deze energiebron is betrouwbaar. Zonlicht hebben we niet in overvloed en ook de wind laat het vaak afweten. Een kerncentrale levert daarentegen altijd. Daarnaast neemt zo’n centrale veel minder ruimte in beslag dan een windpark of zonneweide met een vergelijkbaar vermogen. Dat is zeker in een land als Nederland, waar de ruimte schaars is, een absoluut voordeel. Omdat kernenergie geen CO2 oplevert, durf ik ronduit te stellen dat dit de beste energiebron is.”

In hoeverre kun je kernenergie schoon noemen als die ook gevaarlijk hoogradioactief afval produceert?

„Het gaat om relatief weinig afval. Neem de huidige kerncentrale in Borssele. Die zorgt jaarlijks voor zo’n 4,5 kubieke meter aan hoogradioactief afval. Dan heb je het over een zestiende deel van de inhoud van een zeecontainer.

19820342.JPG
Bauduin. beeld Robert Tjalondo

Daarbij gelden er strenge protocollen –die nog veel strenger zijn dan in de chemische industrie– om dit afval veilig op te slaan, bijvoorbeeld onder de grond. De kans dat er iets misgaat is normaal gesproken heel erg klein. Daarbij lopen er nu onderzoeken naar mogelijkheden voor hergebruik van radioactief afval zodat dit in de toekomst een circulaire energiebron kan worden. De techniek staat niet stil.”

Hoe kan de burger via de Atoomcoöperatie meeprofiteren van een nieuwe kerncentrale?

„Naast de twee grote kerncentrales die de overheid er graag bij wil bouwen, zijn in sommige provincies gesprekken gaande over de komst van kleine, modulaire reactoren. Van zo’n kleinere centrale willen we als coöperatie, samen met andere partijen, eigenaar worden door aandelen te kopen. Als die op termijn stroom gaat leveren en rendabel wordt, geven wij de winst als aandeelhouder terug aan onze leden.”

U en uw compagnons zeggen u volledig belangeloos in te zetten voor dit initiatief. U verdient hier dus niets aan?

„Dat klopt. Leden betalen per jaar 23,50 euro – een knipoog naar Uranium-235, de isotoop waaruit door splijting kernenergie ontstaat. Dat geld gebruiken we volledig voor verschillende kostenposten, zoals het op orde houden van de administratie. Het geld gebruiken we ook om bijeenkomsten te organiseren voor onze leden en om nieuwe leden te werven.

Als een project concreet wordt, en er bijvoorbeeld investeerders nodig zijn om grond aan te kopen, geven we leden de kans om daarin te investeren. Ieder lid mag zelf bepalen hoeveel geld hij erin wil steken.”

Het werven van leden is een week voor de lancering begonnen. Op hoeveel staat de teller?

„We hebben nu 230 leden. Daarmee zijn we al groter dan de gemiddelde energiecoöperatie, die zo’n 160 leden telt. De rek is er nog lang niet uit. Vorige week hebben we de Atoomcoöperatie pas officieel gelanceerd. Hierbij waren onder meer Kamerleden van VVD en CDA aanwezig, maar ook gemeenteraadsleden van D66 en Volt. Daarom denk ik dat ons initiatief heel veel groeipotentie heeft. Uiteindelijk willen we de grootste energiecoöperatie van Nederland worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kernenergie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer