Buitenland
Politie doet inval in ambtswoning premier Portugal

De Portugese politie heeft een huiszoeking gedaan in onder meer de ambtswoning van premier António Costa, het São Bento-paleis. Het vormt onderdeel van een in 2019 begonnen onderzoek naar mogelijke vriendjespolitiek en corruptie rond het verlenen van exploitatierechten en contracten voor projecten met betrekking tot groene waterstof en mijnbouw voor het delven van lithium.

Costa zou Porto bezoeken, maar is voor een onderhoud naar president Marcelo Rebelo de Sousa gegaan, meldden Portugese media. De persdienst van de premier bevestigt dat er huiszoeking is gedaan in het kantoor van zijn stafchef, Vítor Escária, die is aangehouden. Er zijn dinsdag ook huiszoekingen gedaan in de ministeries van Milieu en Infrastructuur.

De politie heeft dinsdag in dit onderzoek minstens vijf arrestaties verricht. Het gaat om de stafchef van de premier, twee bedrijfsleiders van betrokken ondernemingen, een zakenman en een burgemeester.

Lithium is een stof die gebruikt wordt voor onder meer de batterijen van elektrische auto’s. In 2016 begon Portugal aan een onderzoek naar de mogelijke winning van het metaal, met name in een mijnbouwgebied vlak bij de Spaanse grens in het noorden. Er hebben zich tientallen bedrijven voor aangemeld, maar er zijn ook tal van verenigingen, gemeenten en activisten die zich tegen die mijnbouw keren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer