Buitenland

„Baby’s krijgen te veel flesvoeding”

Veel baby’s lopen het risico de eerste maanden van hun leven te veel kunstvoeding binnen te krijgen en te dik te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Buitenlandredactie
4 February 2005 22:23Gewijzigd op 14 November 2020 02:11Leestijd 2 minuten

Nieuwe gegevens wijzen volgens de WHO uit dat de groeitabellen die in veel landen worden gehanteerd, zijn afgestemd op kunstvoeding. Baby’s die borstvoeding krijgen, voldoen daardoor vaak niet aan de gemiddelde norm.

Ouders krijgen dan het advies bij te voeden met kunstmelk of op te houden borstvoeding te geven. Maar daarna krijgen kinderen vaak te veel voeding binnen. Het onderzoek van de WHO is uitgevoerd onder kinderen in Brazilië, Noorwegen, Oman, de Verenigde Staten en Ghana.

Volgens de nieuwe studie zijn echter de ’magere’ kinderen die borstvoeding krijgen de norm en moeten de groeitabellen naar beneden worden bijgesteld. Als baby’s uitsluitend kunstvoeding krijgen, moet de hoeveelheid melk die als richtlijn staat aangegeven omlaag. De zuigelingen zouden 7 procent minder calorieën binnen moeten krijgen dan nu wordt aanbevolen, zo meldde de BBC gisteren.

Ook het streefgewicht voor oudere baby’s en peuters moet volgens WHO-wetenschappers flink omlaag. Het gewicht van een kind van één zou tussen de 9,5 en 11,7 kilogram moeten liggen en niet, zoals nu wordt aangenomen, tussen de 10,2 en 12,9.

Ander onderzoek dat vrijdag bekend werd, toont aan dat een relatief nieuwe stof, letrozole, de kans op terugkeer van borstkanker flink verkleint. Internationaal onderzoek onder bijna 2000 patiënten, waarvan 94 uit Nederland, heeft dat aangetoond.

Prof. Robert Paridaens van de Katholieke Universiteit Leuven heeft dat gisteren in Brussel gemeld. Met letrozole keren tumoren na chemotherapie eenvijfde maal minder vaak terug dan met het standaardmiddel tamoxifen. Wel is er een grotere kans op botbreuk.

Het onderzoek heeft twee jaar geduurd en gaat nog drie jaar door. Het is opgezet door een stichting van onderzoeksinstituten Breast International Group (BIG). Het onderzoek is mede betaald door de Europese Commissie. Borstkanker treft jaarlijks ongeveer 350.000 vrouwen in de Europese Unie. Daarvan overlijden er zo’n 132.000.

De stof letrozole zit nu alleen in middelen voor bijna hopeloze gevallen van borstkanker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer