Buitenlandbuitenlandse zaken

Duitse politieke landschap verandert in hoog tempo

De Duitse politica Sahra Wagenknecht deed deze week waar ze al een paar jaar op zinspeelde: ze splitste zich af van Die Linke om een eigen partij op te richten. Voorlopig heet die Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW). In 2024 volgt een nieuwe, officiële naam als de partij aan de Europese en deelstaatverkiezingen deelneemt.

27 October 2023 16:10
beeld RD
beeld RD

Wagenknecht is in haar kleurrijke mantelpakjes en met haar keurig opgestoken haar al jaren het gezicht van Die Linke, de voortzetting van de oude Oost-Duitse communistische partij SED. Eerder stond ze bekend als een bewonderaar van de Russische dictator Jozef Stalin. De laatste jaren boekt ze financiële successen met het houden van toespraken. Ze heeft er een neus voor waar het volk van houdt én waarvan niet.

De afgelopen jaren verweet ze Die Linke onder meer dat die met thema’s als gendergelijkheid en ”blind eco-activisme” niet de belangen van de kiezers behartigde. Zelf is Wagenknecht voor het instellen van een bovengrens aan het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt. Het was haar een doorn in het oog dat haar partij zich achter het ruimhartige migratiebeleid van de vroegere bondskanselier Angela Merkel opstelde. Haar partijgenoten vond ze cultuursocialisten die zich niet bekommerden om de gewone man. De partijtop stoorde zich andersom aan Wagenknecht. Veel burgers, met name in het oosten van Duitsland, waren verguld met haar.

De stap van Wagenknecht kan het politieke landschap in Duitsland behoorlijk opschudden. Die Linke is haar bestaan niet langer zeker. In het kielzog van Wagenknecht verlieten nog een aantal leden de partij. Met hun vertrek komen de vroegere Oost-Duitse communisten onder de grens van 37 zetels. Dan heeft ze geen fractierechten meer en daarmee minder invloed en minder financiële middelen.

19785481.JPG
Sahra Wagenknecht. beeld EPA, Filip Singer

De rechts-radicale AfD zal het met argusogen aanzien. Toen Wagenknecht maandag aangaf waar haar partij voor staat, noemde ze een aantal zaken waar de AfD zich sterk voor maakt. Net als de AfD wil Wagenknecht weer Russisch gas importeren en de wapenleveranties aan Oekraïne staken. Op het gebied van migratie en klimaat zit er al evenmin weinig verschil tussen de twee.

In peilingen die direct na de presentatie van BSW werden uitgevoerd, kwam Wagenknecht op 20 procent van de stemmen. In het oosten van Duitsland zelfs op 30 procent. De AfD moet hier toch van schrikken. De gevestigde partijen als de CDU, de SPD, de FDP en de Groenen zijn echter ingenomen als de AfD klappen krijgt. Wagenknecht doet iets wat zij niet kunnen. Is dat sterk?

De ‘oude’ partijen moeten overigens op hun tellen passen. Conservatieve SPD’ers zien wel wat in Wagenknecht. De SPD levert met Olaf Scholz de bondskanselier, maar in de peilingen scoort ze slechter dan de AfD. De FDP zit eveneens in de hoek waar de klappen vallen. En dan gaat waarschijnlijk de conservatieve Beierse partij de Freie Wähler de sprong naar de Bondsdag maken. De kiesdrempel van 5 procent behoedt Duitsland voor een totale versnippering van het politieke landschap, maar het verandert wel in een hoog tempo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer