Buitenland
Vrijgelaten gijzelaar Lifshitz: We liepen kilometers onder de grond in Gaza

Ruim twee weken zat ze vast in Gaza. Ontvoerd door Hamas. Maandag kwam Yocheved Lifshitz vrij. „We liepen kilometers onder de grond. Ze sloegen me met stokken.”

Yocheved Lifshitz vertelt over haar ontvoering door Hamas. beeld AFP, Erik Marmor
Yocheved Lifshitz vertelt over haar ontvoering door Hamas. beeld AFP, Erik Marmor

Een breekbaar vrouwtje, zichtbaar vermagerd en aangeslagen door alle verschrikkingen. Maar toch wilde Yocheved Lifshitz (85) dinsdagmiddag vanuit het ziekenhuis in Tel Aviv voor het oog van de camera’s kort iets vertellen over haar ontvoering op 7 oktober en wat haar daarna overkwam. Leden van Hamas brachten haar samen met Nurit Cooper (80) naar de grensovergang tussen Gaza en Egypte. Vandaar vlogen ze per helikopter naar Israël voor medisch onderzoek en hereniging met hun families. Hun echtgenoten zitten nog altijd vast in de Gazastrook.

„Bedankt dat jullie allemaal zijn gekomen om over de tragedie van mij en mijn vrienden te horen”, begon de bejaarde Israëlische dinsdag haar getuigenis. „Ik ben door een hel gegaan”, beschrijft ze de aanval van de terroristen op haar woonplaats Nir Oz. „We hadden nooit gedacht dat we in deze situatie terecht zouden komen. Ze gingen tekeer in onze kibboets, bestormden onze huizen.”

„Ze legden me op mijn zij op een motorfiets”, vervolgt Lifshitz, die in het verleden zieke Palestijnen uit Gaza hielp om naar Israëlische ziekenhuizen te gaan. „We vlogen door de geploegde velden richting Gaza. Ze sloegen me met stokken. Ze braken mijn ribben niet, maar het deed veel pijn en het was moeilijk voor me om te ademen. Eenmaal bij de tunnels liepen we kilometers onder de grond. De tunnels zagen eruit als één groot spinnenweb. We kwamen aan in een grote zaal waar 25 mensen bij elkaar waren. Na een uur of twee, drie scheidden ze vijf mensen van onze kibboets en zetten ons in een aparte kamer.”

Voorbereid

Ondanks de verschrikkingen werden de gijzelaars redelijk goed behandeld, zegt Lifshitz. Ze kregen eten en drinken en werden van medicijnen voorzien. De terroristen hadden alles in voorraad, waaruit volgens haar eens te meer bleek dat ze deze operatie minutieus hadden voorbereid.

In Israël wordt intussen met gemengde gevoelens op de uitlatingen van de vrijgelaten gijzelaar gereageerd. De berichten over de goede behandeling door Hamas zouden de terreurbeweging juist in de kaart spelen. Terrorismedeskundige Anat Berko sprak openlijk haar verontwaardiging uit. „Hamas onthoofdde baby’s, verkrachtte vrouwen en pleegde massamoord. Ze gaven Lifshitz wat groente en een vriendelijke arts zag haar elke dag. Maakt dat al het andere oké?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer