Buitenlandvluchtelingen en asielzoekers
Tunesië stort EU-miljoenen terug om onvrede over migratiedeal

Tunesië heeft 60 miljoen euro die het onlangs van de Europese Unie had gekregen teruggestort, zegt de Europese Commissie.

ANP
Premier Mark Rutte, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen, de Tunesische president Kais Saied en de Italiaanse premier Giorgia Meloni (v.l.n.r.) in het presidentieel paleis in Tunis. beeld EPA
Premier Mark Rutte, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen, de Tunesische president Kais Saied en de Italiaanse premier Giorgia Meloni (v.l.n.r.) in het presidentieel paleis in Tunis. beeld EPA

Het Noord-Afrikaanse land is ontevreden over de afspraken met de EU over onder meer het remmen van illegale migratie naar Europa. Van die afspraken verwachtte de unie juist veel.

Het akkoord dat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, premier Mark Rutte en zijn Italiaanse collega Giorgia Meloni in juli met Tunesië sloten, staat al langer onder druk. Het moest nog worden uitgewerkt en uitgevoerd, maar dat verloopt heel moeizaam. De overeenkomst kreeg al felle kritiek uit vooral linkse hoek, maar ook voorstanders klinken steeds teleurgestelder over het oponthoud en de geringe opbrengst.

De Tunesische regering klaagt al langer dat de EU te weinig overmaakt. Brussel heeft ruim een miljard euro in het vooruitzicht gesteld, maar het leeuwendeel van dat bedrag staat in de wacht tot een meningsverschil tussen Tunesië en het Internationaal Monetair Fonds is opgelost. Na aanhoudend Tunesisch gemopper opperde verantwoordelijk Eurocommissaris Oliver Varhelyi vorige week dat het land het geld dan maar moest terugstorten.

Het teruggestorte bedrag maakt strikt genomen geen deel uit van de afspraken die de ‘migratiedeaĺ’ of ‘Tunesiëdeal’ zijn gaan heten. Het gaat om begrotingssteun die al eerder is overeengekomen om Tunesië uit de coronacrisis te helpen. Maar de kwestie is niet los te zien van de onmin over het migratieakkoord, zegt een EU-bron.

De commissie gaat ondanks de Tunesische terugstorting door met werken aan de gemaakte afspraken met Tunesië, zegt een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer