Binnenland

Organisaties teleurgesteld dat kabinet niet stemt over glyfosaat

„Doodzonde en een gemiste kans om in Europa te laten zien dat de Nederlandse regering daadwerkelijk iets geeft om de gezondheid van mens, dier en milieu.” Dat zeggen vakbond FNV, natuurorganisatie Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging in een reactie op het besluit van het kabinet om zich te onthouden van stemming in de Europese Unie over het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat. Over het middel leven zorgen dat het mogelijk kankerverwekkend is en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken.

ANP
10 October 2023 20:02

De organisaties vroegen landbouwminister Piet Adema eerder deze week om tegen het omstreden middel te stemmen. „Wij hebben de minister tig keer gewezen op de gevaren van dit giftige middel, maar hij slaat al onze waarschuwingen in de wind”, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. „Hij had stelling kunnen nemen tegen glyfosaat maar laat nu de mensen in de land- en tuinbouw en omwonenden van boerenbedrijven en kwekerijen gewoon barsten.”

Volgens Natuur & Milieu laat Adema „een kans liggen om de natuurinclusieve landbouw een grote stimulans te geven”. Directeur van de Parkinson Vereniging, Nickie van der Wulp, noemt het besluit een grote teleurstelling voor veel mensen met de ziekte van Parkinson. „Zij voelen zich niet serieus genomen door minister Adema wat betreft het leed dat glyfosaat bij hen heeft veroorzaakt.” Voor de relatie tussen glyfosaat en Parkinson is geen hard bewijs, maar „er zijn wel degelijk sterke aanwijzingen”, zo zei zorgminister Ernst Kuipers vorige week.

Nederland brengt vrijdag geen stem uit als lidstaten van de Europese Unie besluiten of glyfosaat nog tien jaar langer mag worden gebruikt. Adema meldde dinsdag in een Kamerbrief dat er behalve gegronde vermoedens geen sluitend wetenschappelijk bewijs is voor gezondheidsschade door glyfosaat. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft 2400 wetenschappelijke studies onderzocht en komt geen „kritieke zorgpunten” tegen, zegt Adema. Hij benoemt ook dat boeren geen goede alternatieven zien voor het bestrijdingsmiddel.

Landbouworganisatie LTO vindt dat het kabinet terecht kiest voor een „genuanceerd standpunt”. Zolang middelen als veilig beoordeeld worden, mogen deze gebruikt worden in de Nederlandse landbouw, vindt de organisatie. „Tegelijkertijd maken wij ons ook zorgen over nieuwe signalen dat (een mix van) gewasbeschermingsmiddelen mogelijk het risico op neurologische aandoeningen als Parkinson kan vergroten. Ook wij roepen op om hier zorgvuldig onderzoek naar uit te voeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer