Zwitserse deel hugenoten- en waldenzenpad helemaal af
Het laatste gedeelte van het Zwitserse deel van het hugenoten- en waldenzenpad is vorige week geopend. Daarmee is de verbinding tussen het Franse en Duitse deel van het 2000 kilometer lange pad gereed.
Om de opening van het laatste traject te vieren kwamen waldenzen en hugenoten uit Frankrijk en Italië –samen met meelevende Zwitsers en Duitsers– bijeen in het Zwitserse plaatsje Thayngen, nabij de stad Schaffhausen. Deze keer was dit niet, zoals ruim 300 jaar geleden, voor de opvang van godsdienstige vluchtelingen, maar om de herinnering aan die geschiedenis levend te houden.
De groep wandelde richting Barzheim, dat op de grens met Duitsland ligt. Rainer Stamm, gemeenteraadslid uit Thayngen, zei in zijn begroeting dat hij onder de indruk was van het grote vertrouwen in God dat de vluchtelingen nodig hadden om beproevingen tijdens hun ontsnapping te doorstaan. Hij wenste dat het hugenoten- en waldenzenpad zou bijdragen tot een groter begrip tussen landen, religies en culturen.
Vluchtelingen
Doris Brodbeck, coördinator voor het Zwitserse gedeelte van het pad vanaf Aarau via Zürich naar Schaffhausen: „In 1688 was hier aan de grens een zeer ellendige situatie met vluchtelingen. Er kwamen 9000 Franse hugenoten naar Schaffhausen, die moesten worden opgevangen en geholpen om verder te trekken naar Duitsland.” Vanaf 1698 kwamen er ook waldenzenvluchtelingen vanuit het Italiaanse Piëmont richting Zwitserland.
De komst van de hugenoten had ook een positieve invloed. Brodbeck: „Ze introduceerden bijvoorbeeld nieuwe technieken in de textielindustrie, de goudsmederij en uurwerkfabrieken. Daarom werden zij ook in Duitsland graag ontvangen.” Glimlachend: „En de waldenzen brachten daarbij ook aardappelen op tafel.”
Culturele route
In 2013 werd de hugenoten- en waldenzenroute opgenomen in de lijst van culturele routes van de Raad van Europa. Aanvankelijk was dit langafstandswandelpad circa 1800 kilometer lang, vanaf Le Poët-Laval in het zuiden van Frankrijk tot aan Bad Karlshafen in het Duitse Hessen met zijn hugenotenmuseum. De vluchtpaden van de Italiaanse waldenzen sloten hierbij aan. Later werd de route in Frankrijk met 400 kilometer verlengd naar het zuiden tot aan Mialet en Mérindol.
Sinds 2011 werkte de Zwitserse stichting ”VIA: in de voetsporen van de hugenoten en waldenzen” aan de realisatie van de wandelroutes door het Alpenland vanaf de Franse grens nabij Genève tot de Duitse aansluiting. Dit 579 kilometer lange Zwitserse traject is nu volledig bewegwijzerd met 52 borden die informatie geven over de vluchtgeschiedenis.
www.via-huguenots.ch