Utrecht heeft nu twee Domtorens
Utrecht heeft voortaan twee Domtorens. Een replica van miniatuurbouwer Chris van der Sman in Nootdorp is maandag op een dieplader naar Utrecht getransporteerd en staat nu in het stadsdeel Leidsche Rijn langs het Amsterdam-Rijnkanaal.
Voor het eerst ziet Chris van der Sman zijn 5,63 meter hoge Domtoren, waaraan hij tien jaar werkte, compleet. Mét het bovenste deel, de zogenoemde lantaarn, die erop is getakeld. In zijn achtertuin in Nootdorp stond dat gedeelte naast de rest van de toren. „Voor de veiligheid. Achter de heg is een speelplaats van een school. Stel je voor dat de spits ervan af was gewaaid en een kind had geraakt.”
Van der Sman straalt: „Voor mij is het een schitterende dag. Ik zei altijd: Als de toren weggaat, moet die natuurlijk naar de Domstad. Daar hoort hij. En dat is vandaag gerealiseerd. De gemeente Utrecht was meteen enthousiast toen ze hoorde dat ik de replica wilde afstaan. Ik zie de toren nu helemaal af, op een plaats waar hij tot z’n recht komt.”
Middelpunt
De nieuwe locatie is het terrein van een kantoor van het stadsdeel Leidsche Rijn van de gemeente Utrecht. „De Domtoren is het hart van Utrecht, de replica staat vlak bij het middelpunt van de hele gemeente Utrecht. Dat ligt zo’n 50 meter hier vandaan in het kanaal”, wijst Frans Jansen, planner-werkvoorbereider van de gemeente.
Rond de 7 ton zware replica, schaal 1 op 20, was de afgelopen week al een stalen constructie aangebracht, met ringen aan de betonnen fundering bevestigd. Toch viel het nog niet mee om de toren uit de grond te tillen. Jansen: „Dat moest voorzichtig gaan, want er mocht niets breken. Het bouwwerk zat vastgezogen aan de klei. Stukje voor stukje kwam het los.”
In verband met de hoogte van de toren en obstakels zoals viaducten, kon niet rechtstreeks over rijksweg A12 van Nootdorp naar Utrecht worden gereden. „We moesten een toeristische route nemen”, zegt Jansen. Die voerde onder andere langs Wassenaar, Nieuw-Vennep, Alphen aan den Rijn, Reeuwijk en Woerden, richting Lopik en vervolgens naar Nieuwegein. „Zigzaggend passeerden we over de weg hangende verkeerslichten. Bij een viaduct, bij Wassenaar, raakte de constructie net de onderkant. Ik hoorde een schrapend geluid, wellicht door een bultje in het beton. Dat was beangstigend, mijn hart klopte in m’n keel.”
Lege plek
Van der Sman treurt niet om de lege plek in zijn tuin: „Ik ben er al aan gewend. De Domtoren stond wat verscholen achter een replica van de Nieuwe Kerk van Delft, en dat de laatste tien jaar. Het is goed zo, ik ben 88, ik woon geen tientallen jaren meer in Nootdorp. Het is geweldig dat de toren op deze manier behouden blijft.”
Van der Smans replica’s van de Nieuwe Kerk en de Oude Kerk van Delft, die hij eerder bouwde, blijven vooralsnog in Nootdorp staan. „Het zou mooi zijn als de gemeente Delft daarvoor belangstelling toont.”