Politiekverkiezingen 2023
Honderden CU-leden willen Stieneke van der Graaf op verkiesbare plek op kieslijst

Honderden leden van de ChristenUnie zijn ontevreden met de negende plaats die zittend Kamerlid Stieneke van der Graaf op de voorlopige kandidatenlijst is toebedeeld. Door middel van een amendement willen zij de 38-jarige politica uit Groningen op plek vijf krijgen.

CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf. beeld ANP, Bart Maat
CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf. beeld ANP, Bart Maat

Onder het amendement stonden woensdag aan het begin van de middag 277 namen, waaronder die van CU-jongerenorganisatie PerspectieF. Veel ondertekenaars zijn CU-leden uit het noorden van het land. Leden kunnen ook ondertekenen zonder dat hun naam openbaar wordt gemaakt.

Van der Graaf is het langstzittende lid van de huidige vijfkoppige fractie. De afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, zowel in 2017 als in 2021, stond Van der Graaf op de zesde plek. Beide keren kreeg ze zo’n 11.500 voorkeursstemmen. Nadat bekend was geworden dat ze dit keer op plek negen was gezet, schreef ze op X: „Heel eerlijk gezegd, dat verraste me en bemoeilijkt een terugkeer om het werk voort te kunnen zetten.”

Een verschuiving naar plek vijf zou ten koste gaan van de plaats van Joëlle Gooijer-Medema, momenteel wethouder in Delft. De opstellers van het amendement beogen niet haar kwaliteiten ter discussie te stellen, zo stellen ze in een toelichting. In de voorgestelde wijziging komt zij op nummer zeven. Aan de zesde plaats, voor zittend Kamerlid Nico Drost, willen de CU-leden niet tornen.

Fris

Op de door de partijtop voorgestelde kandidatenlijst staan twee nieuwkomers in de top vijf. Naast Gooijer-Medema gaat het om Alwin te Rietstap op nummer 4. Hij is nu wethouder in Hardenberg.

De initiatiefnemers van het amendement noemen de huidige fractie „nieuw, jong en fris. Nog geen van onze Kamerleden heeft twee termijnen volgemaakt.” Het „vernieuwingsargument” gaat daarom volgens hen niet op. „In het huidige politieke klimaat vinden wij continuïteit, stabiliteit en ervaring zwaar wegen. Met Stieneke van der Graaf wordt een talentvol Kamerlid, met een door haar zorgvuldig opgebouwd politiek profiel behouden.”

Randstad

De opstellers wijzen er in de toelichting verder op dat de ChristenUnie „heel veel leden en kiezers” buiten de Randstad heeft. Op de door de partij voorgestelde lijst wonen vier van de eerste vijf kandidaten in de Randstad. Van der Graaf is geboren in Overijssel en woont in Groningen. „Door de top vijf op deze wijze aan te passen, is er een betere overeenkomst met de spreiding van de ChristenUnie-stemmer”, aldus de initiatiefnemers.

Wijzigingen

In 2010 brachten de leden van de ChristenUnie meerdere wijzigingen aan. De zittende Kamerleden Cynthia Ortega-Martijn en Ernst Cramer kwamen hoger de lijst te staan, op plek vijf en zeven. Een ander zittende parlementariër, Ed Anker, zakte juist van de zevende naar de negende plaats. Nieuwkomers Carola Schouten en Martine Vonk kwamen respectievelijk één en twee plekken lager te staan dan hun aanvankelijk was toebedeeld.

De leden stellen de lijst vast op het partijcongres op zaterdag 30 september.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer