Binnenland

Bijna 70 procent van ouderen heeft wekelijks praatje met buur; „buurten worden leuker als buren elkaar ontmoeten”

Het is zaterdag Burendag. En hoewel het spreekwoord zegt dat het voor iedereen beter is een goede buur te hebben dan een verre vriend, lijken vooral ouderen daar echt van doordrongen te zijn.

22 September 2023 15:18
Ook azc’s openen hun deuren tijdens Burendag. Zoals hier, vorig jaar in Gilze. beeld ANP, Vincent Jannink
Ook azc’s openen hun deuren tijdens Burendag. Zoals hier, vorig jaar in Gilze. beeld ANP, Vincent Jannink

Gemiddeld heeft 56 procent van de 15-plussers minstens wekelijks contact met de buren, zo laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien. Vooral 65-plussers blijken echte socialisers. Bijna 70 procent van hen heeft minstens een keer per week een praatje met de buurman. De categorie 15- tot 35-jarigen scoort met 41 procent aanzienlijk lager.

Bij contact met buren gaat het niet alleen om een persoonlijke ontmoeting, maar ook om onlinecontact, zoals bellen of appen. Elke vorm van verbinding is er namelijk een, zegt Marieke de Vos, woordvoerder van het Oranjefonds. Zaterdag organiseert de stichting samen met Douwe Egberts de jaarlijkse Burendag. „Voor de een is dat samen een kop koffie drinken. Voor de ander een groepsapp waarin hij om hulp kan vragen.”

Tijdens de nationale dag zoeken veel buurtgenoten elkaar op en doen ze samen activiteiten. „Mensen drinken samen wat, knappen het buurthuis op of tuinieren met elkaar”, somt De Vos wat bezigheden op. Ook spelletjesmiddagen zijn populair. Het doel van die activiteiten is dat mensen „dichter bij elkaar komen”. „Want buurten worden leuker als buren elkaar ontmoeten.” Het effect van die ontmoeting reikt volgens De Vos verder dan wijk of stad alleen. „Sociale buurten zijn de basis van een sterke samenleving.”

Eenzaam

Toch lijken steeds minder Nederlanders van dat belang doordrongen te zijn, zo laten de CBS-cijfers zien. Het wekelijks contact dat 65-plussers met hun straatgenoten hebben is in tien jaar tijd met 6 procent afgenomen (van 75 naar 69 procent). Ook mensen jonger dan 65 jaar hebben minder vaak een praatje met hun buren dan in de tien jaar ervoor.

Dat is jammer, vindt de zegsvrouw. „Een groeiende groep mensen in onze samenleving voelt zich eenzaam. Ze hebben het idee nergens bij te horen.” Zo’n 10 procent van de mensen zegt zich zelfs heel eenzaam te voelen. „En dat zijn zeker niet alleen ouderen, maar ook steeds vaker jongeren.”

Burendag kan helpen om patronen te doorbreken en ook die mensen te spreken, zegt De Vos. „Niet iedereen heeft dezelfde vaardigheden om zomaar op een ander af te stappen.” Een van de doelen van de organisatie is dat mensen door Burendag met de hele buurt in contact komen. „Ook met diegenen waar je niet zo snel mee kletst.”

Dat samen tuinieren of spelletjes doen meer oplevert dan alleen een mooie tuin of een gezellige middag, blijkt wel uit de cijfers van het Oranjefonds. Bijna 80 procent geeft aan tijdens Burendag een echt betekenisvolle ontmoeting te hebben gehad. Zo’n 60 procent van hen zegt na een halfjaar meer contact met hun buurt te hebben dan voorheen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer