Buitenland
Hongaar lid van christelijke club in EP

De Europese Christelijke Politieke Beweging (ECPM) heeft de Hongaarse Jobbik-vertegenwoordiger in het Europees Parlement opgenomen in de gelederen van de EP-leden die namens de christelijke beweging spreken.

Evert van Vlastuin, CNE News
beeld EPA, Julien Warnand
beeld EPA, Julien Warnand

Dat maakte de ECPM donderdagmiddag bekend. Márton Gyöngyösi is het enige EP-lid voor de conservatieve Jobbik. Vanuit Brussel en Straatsburg fungeert hij tevens als landelijk partijleider. De partij heeft de afgelopen verkiezingen flink wat zetels verloren, zowel in Hongarije als in de EU.

De partij besloot in 2015 zich opnieuw te concentreren op de christelijke wortels. Tot dan toe was Jobbik openlijk racistisch en antisemitisch. In 2013 marcheerde Jobbik tegen het Joodse Wereldcongres in Boedapest, uit angst dat Joden de Hongaarse economie zouden schaden. Het Europees Joods Congres sprak in 2014 nog steeds over een „neonazipartij”.

De ECPM aanvaardt Gyöngyösi op persoonlijke titel als lid van het Europees Parlement. Zijn partij, Jobbik Conservatief, heeft ook gevraagd om lidmaatschap van de Europese beweging, maar die aanvraag is momenteel nog in behandeling.

In 2019 sprak hij in een interview met het Reformatorisch Dagblad over de vernieuwing van zijn partij. „We waren een subcultuur”, zei hij toen. „Er waren zelfs antisemieten onder ons.”

Zelf deed hij in 2012 antisemitische uitlatingen. Donderdagavond zei hij daarvoor zijn excuses te hebben aangeboden.

Met de toetreding van Gyöngyösi komt het aantal Europarlementariërs onder de ECPM-paraplu op vijf. Dit zijn Cristian Terheș uit Roemenië, Anja Haga uit Nederland, Helmut Geuking uit Duitsland en Bert-Jan Ruissen uit Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer