Annan dringt aan op snelle actie Darfur
VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft de leden van de VN-Veiligheidsraad dinsdag opgeroepen tot „snelle actie” om een eind te maken aan de wandaden in Sudans westelijke provincie Darfur. Zijn oproep kwam een dag na de publicatie van een VN-rapport waarin het regime in Khartoem verantwoordelijk wordt gehouden voor „misdaden tegen de mensheid” en „oorlogsmisdaden.”
Het rapport sprak niet van volkerenmoord. Deze term werd vorig jaar gebruikt door de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell. Had het rapport deze terminologie overgenomen, dan zou de VN volgens zijn eigen handvest verplicht zijn geweest om in Darfur in te grijpen.
Washington houdt overigens vol dat er in Sudan wel degelijk sprake is van volkerenmoord. Dat verklaarde Richard Boucher, woordvoer van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, dinsdag nog eens nadrukkelijk.
Volgens Kofi Annan is het belangrijker dat men het eens wordt over concrete stappen om aan de wandaden in Darfur een eind te maken dan dat men het eens wordt over de terminologie waarmee die wandaden omschreven worden. „Het is bovendien van groot belang dat de schuldigen worden gestraft”, aldus Annan.
Dat wordt overigens een probleem, want het VN-rapport pleit ervoor dat de schuldigen worden berecht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat wordt echter niet erkend door Washington, dat daarom pleit voor het creëren van een nieuw tribunaal voor Sudan.
„Het ICC heeft geen bevoegdheid om zich met Darfur te bemoeien, want de misdaden die daar gepleegd zijn vonden plaats voordat het ICC totstandkwam”, aldus Boucher dinsdag. Politiek analist Ivo Daalder van het Brookings Research Instituut in Washington wees dit argument dinsdag als „onzinnig” van de hand. „Er worden dagelijks wandaden gepleegd in Darfur en het ICC is absoluut bevoegd om zich daarmee te bemoeien. Door aan te dringen op een nieuw tribunaal, vertraagt Washington de berechting van de schuldigen alleen maar”, aldus Daalder.
Annan drong er dinsdag bij de leden van de VN-Veiligheidsraad op aan om sancties te overwegen tegen Sudan om een eind te maken aan de wantoestanden in Darfur. Washington is daar een groot voorstander van, maar Rusland en China dringen aan op een diplomatieke oplossing van het conflict. China is op zoek naar nieuwe energieleveranciers en onderhandelt met het regime in Khartoem over olieleveranties. Rusland is een van de belangrijkste wapenleveranciers van Khartoem. Beide landen beschikken als permanent lid van de Veiligheidsraad over een vetorecht en hebben tot nu toe de discussie over sancties geblokkeerd.