Binnenland

„Onderzoek gedrag CdK Gelderland”

Het presidium van de Provinciale Staten van Gelderland vergaderde maandag over beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag aan het adres van John Berends, Commissaris van de Koning in Gelderland. Berends zei de geschetste beelden in de media niet te herkennen.

Redactie regio
19 September 2023 09:03
John Berends, Commissaris van de Koning in Gelderland, verdedigt zich tijdens een vergadering van het presidium van de Provinciale Staten van Gelderland. beeld ANP, Marcel Krijgsman
John Berends, Commissaris van de Koning in Gelderland, verdedigt zich tijdens een vergadering van het presidium van de Provinciale Staten van Gelderland. beeld ANP, Marcel Krijgsman

Ook riep hij op tot onafhankelijk onderzoek naar de aantijgingen. Berends zei tijdens zijn betoog aan het begin van de vergadering dat mensen zich niet moeten laten „gijzelen door beeldvorming, op basis van anonieme bronnen”.

„Afgelopen dagen is er een storm van berichten de media in geslingerd”, zo zei hij. „Ik kan collega’s stevig aanspreken”, gaf hij toe. Maar volgens hem speelt hij altijd „op de bal en niet op de man”. Als dit, zoals uit de berichtgeving naar voren komt, door de ambtenaren anders is ervaren, „bied ik mijn excuses daarvoor aan”.

Dagblad De Gelderlander meldde vorige week op basis van gesprekken met ambtenaren dat er een angstcultuur heerst bij de provincietop. Berends en enkele naaste medewerkers zouden zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer in het provinciehuis. Het zou vooral gaan om verbaal grensoverschrijdend gedrag, zoals schreeuwen, roddelen, pestgedrag en intimidatie. Daarnaast zou er soms ook sprake zijn van lichamelijk grensoverschrijdend gedrag.

De berichtgeving in de media maakt voor Berends duidelijk „dat we nog meer in onze organisatie uit te leggen hebben welke wegen medewerkers kunnen bewandelen” als ze klachten hebben.

Er loopt al een onderzoek naar werkdruk en sociale veiligheid bij de provincie. Dat wordt uitgevoerd door een extern bureau. Het gaat om een „verdiepend” onderzoek, naar „bepaalde onderdelen” binnen de organisatie waar het mogelijk niet goed gaat, lichtte gedeputeerde Peter Drenth, verantwoordelijk voor personeelszaken toe. Berends pleit daarnaast voor nog een onafhankelijk onderzoek naar „de feiten van de aantijgingen” en „de werkelijke achtergrond van deze berichtgeving”. De commissaris vindt het voorlopig niet nodig zich tijdelijk te laten vervangen.

Het presidium, bestaande uit de fractievoorzitters, vroeg om een „feitenrelaas”, dat vrijdagmiddag binnen moet zijn. Maandag vindt dan een vergadering plaats om te beoordelen of dat relaas aanleiding geeft tot onderzoek. Rik Loeters, fractievoorzitter van BBB, de grootste partij in de Provinciale Staten, heeft „geen goed gevoel” bij de berichten over Berends in de krant. „Persoonlijk ga ik ervan uit, tot het tegendeel blijkt, dat iedereen altijd handelt naar het beste kunnen”, verklaarde hij.

Andere Statenleden begonnen juist over het belang van de bescherming van klokkenluiders. Fractievoorzitter van GroenLinks, Charlotte de Roo, zei te begrijpen dat de aantijgingen voor Berends „onaangenaam” zijn, maar ze onderstrepen volgens haar wel „de machtsverhouding tussen de commissaris en de ambtenaren”.

Informatiesessie

De provincie Gelderland heeft maandagochtend een informatiesessie gehouden voor het personeel, naar aanleiding van de berichten van afgelopen weekeinde over sociale onveiligheid op de werkvloer. Die besloten sessie werd georganiseerd door de directie en het bestuur van de provincie.

De ondernemingsraad (or) van de provincie Gelderland liet weten de verhalen over de problemen met de veiligheid te herkennen. Het is niet bekend of de or de signalen heeft besproken met Berends.

Volgens De Gelderlander wil de commissaris de aansturing van zijn kabinet –het team van ambtenaren om hem heen– in eigen hand nemen in plaats van dat te regelen via de directeur van de provincie. Het college heeft eind mei goedkeuring gegeven aan dit plan. De or bracht daarna echter een negatief advies uit. „Dit stemt tot nadenken over de vraag of de aansturing van het kabinet wel zo georganiseerd moet worden als in het voorgenomen besluit is voorgesteld”, liet de provincie zaterdag weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer