Politiekchristenunie
CU wil opkomen voor het kwetsbare

De samenleving kan weer opbloeien als mensen verbonden zijn met elkaar. „Van het reiken naar steeds meer naar het hoopvolle streven naar steeds beter.” Dat is de kern van het concept-ChristenUnie-verkiezingsprogramma voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Commissie-voorzitter Roel Kuiper overhandigt het verkiezingsprogramma van de ChristUnie aan lijsttrekker Mirjam Bikker. beeld ANP, EMIEL MUIJDERMAN
Commissie-voorzitter Roel Kuiper overhandigt het verkiezingsprogramma van de ChristUnie aan lijsttrekker Mirjam Bikker. beeld ANP, EMIEL MUIJDERMAN

Donderdagmorgen presenteerde de partij het programma in wijkontmoetingscentrum ”Het Binnenhof” in Nunspeet, het dorp waar partijleider Mirjam Bikker opgroeide. Zij kreeg het eerste exemplaar uit handen van de voorzitter van de commissie die het programma opstelde, oud-senator Roel Kuiper.

Volgens Kuiper zijn mensen elkaar in de achterliggende jaren kwijtgeraakt en kwamen ze tegenover elkaar te staan. „Er is nieuwe verbondenheid nodig in de samenleving om de uitdagingen van onze tijd aan te gaan. We leven in een opgejaagde, individualistische maatschappij.”

ANP-478216274.jpg
beeld ANP, EMIEL MUIJDERMAN

Volgens de opstellers van het programma staat Nederland op een kruispunt: „Het liberale tijdperk met het individu en zijn of haar onbegrensde behoeften loopt op haar laatste benen. Dat tijdperk heeft ons niet in de beste conditie gebracht. Ook de overheid heeft forse steken laten vallen.”

Daarom is er een andere aanpak nodig: „Van het reiken naar steeds meer naar het hoopvolle streven naar steeds beter. Nu écht en zonder aarzelen het pad inslaan naar een duurzame economie. Een overheid versterken die niet tegenover maar naast burgers staat.”

Gemeenschappen

De ChristenUnie legt in het programma drie verschillende accenten: bouwen aan zorgzame gemeenschappen, bewonderen van elk leven en de aarde én bieden van rust bieden in het huishoudboekje.

De ChristenUnie wil zorgzame gemeenschappen realiseren. In elk dorp en in elke stadswijk moeten ontmoetingsplekken komen in de vorm van buurthuizen, zodat lokale verbondenheid ontstaat en eenzaamheid verdwijnt.

In het verkiezingsprogramma presenteert de partij in dit kader een betaald mantelzorgverlof. Verder kiest de partij voor een zorgpremie van 50 euro per maand en terugkeer van de vergoeding voor tandartskosten in het basispakket. De zorgpremie wordt wat de ChristenUnie betreft grotendeels inkomensafhankelijk.

Ter bescherming van het ongeboren leven wil de partij dat er veel meer aan praktische hulp wordt gedaan om het aantal abortussen te verminderen.

Het milieubeleid moet steviger. De belasting op vervuiling gaat omhoog, onder andere door een hogere vliegtaks.

ANP-478216283.jpg
beeld ANP, EMIEL MUIJDERMAN

Huishoudboekje

De ChristenUnie wil de bestaanszekerheid voor burgers versterken. Daarom pleit de partij voor een verhoging van het minimumloon van zo’n 12 euro nu naar bijna 18 euro in 2028. Daardoor gaan ook de uitkeringen en de AOW omhoog.

Verder pleit de ChristenUnie voor een compleet nieuw, eenvoudig landelijk belastingstelsel. Daarin verdwijnen de toeslagen zodat terugvorderingen achteraf tot het verleden behoren. De huurtoeslag wordt omgevormd naar een huursubsidie.

De fiscale voordelen voor zelfstandigen worden in enkele jaren afgebouwd.

In het nieuwe stelsel gaan gezinnen en huishoudens met een laag inkomen er stevig op vooruit. De belastingen voor mensen met vermogens stijgen.

De ingezette beperking van de hypotheekrenteaftrek wordt verder doorgezet.

Het gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in bij de ChristenUnie. De partij vindt dat er weer een minister moet komen die gezinsbeleid in zijn portefeuille heeft.

De partij stelt het verkiezingsprogramma vast op een congres dat plaatsvindt op 30 september.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer