Wanhopige zoektocht naar vermisten in Libische kustplaats
De zoektocht naar duizenden vermisten in het Libische Derna ging woensdag de derde dag in. Daar zijn hele gebouwen weggevaagd nadat tijdens een krachtige storm dammen in de omgeving waren bezweken.
Het dodental door de watersnood stond woensdagmorgen al op ruim 5200 en zal vermoedelijk nog oplopen. Er zijn naar schatting nog 10.000 mensen vermist. Sommige vermisten zijn mogelijk meegesleurd naar zee toen een watermassa door de stad stroomde. Journalisten zagen dinsdag in de gangen van een ziekenhuis overal lichamen liggen. Een inwoner van Derna vertelde persbureau Reuters dertig familieleden te hebben verloren.
De overstromingen zorgden voor grootschalige verwoestingen. Straten liggen vol puin en modder. Satellietbeelden van de stad geven een beeld van de omvang van de ravage. De rivier die door de stad liep is nu vele malen breder. Gebouwen die ernaast stonden zijn verdwenen. Schade aan de wegen zou hulpverlening bemoeilijken.
De reddingsoperatie wordt verder gecompliceerd door de politieke verdeeldheid in Libië. In het land heerst chaos sinds de val van het Gaddafi-regime in 2011. Er zijn twee rivaliserende regeringen, in het oosten en het westen. De internationaal erkende regering in het westelijke Tripoli heeft feitelijk geen controle over Derna, maar stuurt wel hulp. Ook meerdere landen hebben hulp toegezegd, waaronder Qatar en Turkije.
De Libische premier Abdulhamid Dbeibah zegt dat veel landen en organisaties hulp hebben aangeboden na de zware storm en overstromingen in zijn land, maar dat zijn regering nog afweegt wat de Libiërs precies nodig hebben. „We zullen alleen accepteren wat nodig is.”
Onder meer de VS, Frankrijk en Italië hebben aangeboden om te helpen met noodhulp en reddingswerkzaamheden in het getroffen gebied in Oost-Libië. In het rampgebied zijn al wel reddingswerkers aangekomen uit Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Egypte heeft een vliegtuig met hulpgoederen en personeel naar het buurland gestuurd.
Storm Daniel trok eerder over onder meer Griekenland. Dat land gaat in de nasleep van de storm ook nog steeds gebukt onder overlast. Een belangrijke snelweg tussen Athene en Thessaloniki blijft deels gesloten door overstromingen. Wel daalt het waterpeil in getroffen gebieden, wat volgens Griekse media kan betekenen dat meer lichamen worden aangetroffen. Er kwamen zeker vijftien mensen om het leven.
Griekenland kan rekenen op miljarden euro’s aan Europese hulp om er na de natuurrampen van de afgelopen maanden bovenop te komen. Het totaalbedrag kan oplopen tot 2,25 miljard euro, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.