Kerk & religieKroonbede

Dr. W. Dekker tijdens Kroonbede in Den Haag: Abrahams moed helpt vrijmoedigheid te vinden in het bidden

„Heeft bidden zin?” vroeg dr. W. Dekker dinsdagavond tijdens de jaarlijkse Kroonbede in Den Haag. „We bidden voor allen die richting geven aan onze samenleving. Geloven we echt dat God in de hemel hier net zo op betrokken is als wij?”

Huig de Koning
13 September 2023 09:50Gewijzigd op 13 September 2023 09:55
In de Waalse Kerk in Den Haag is dinsdagavond de Kroonbede gehouden. Het thema was deze keer: ”Gebed om omkeer”. Een van de sprekers was dr. W. Dekker. beeld Dirk Hol
In de Waalse Kerk in Den Haag is dinsdagavond de Kroonbede gehouden. Het thema was deze keer: ”Gebed om omkeer”. Een van de sprekers was dr. W. Dekker. beeld Dirk Hol

De Kroonbede vindt jaarlijks plaats op initiatief van verschillende Haagse kerken. Traditiegetrouw wordt de Kroonbede gehouden in de week voor Prinsjesdag, in de Waalse Kerk in Den Haag. Het thema was deze keer: ”Gebed om omkeer”.

Dr. Dekker sprak over Genesis 18, waarin Abraham pleit voor de stad Sodom. De emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland noemde het „indrukwekkend” dat Abraham de moed heeft om met God te gaan onderhandelen. „Dat helpt ook ons om vrijmoedigheid te vinden in ons bidden zodat we gewaagde dingen durven vragen.”

Onrecht

Hoort God niet méér bij het geestelijke leven dan bij de politiek, vroeg dr. Dekker zich af. „Het gedeelte uit Genesis vertelt van een God die uit Zijn hemel afdaalt en op ‘werkbezoek’ gaat in een stad die vol is van hemeltergend onrecht.” Sodom is een samenleving gebouwd op onrecht en geweld, zei de predikant. „Zo heeft God dat nooit bedoeld toen Hij de mens de levensadem gaf. Sodom zal vernietigd worden. God wil de aarde zuiveren van onrecht en geweld.”

19643375.JPG
In de Waalse Kerk in Den Haag is dinsdagavond de Kroonbede gehouden. Het thema was deze keer: ”Gebed om omkeer”. Een van de sprekers was dr. W. Dekker foto. beeld Dirk Hol

Wij bidden tot een God Die weet waarmee wij te maken hebben, stelde dr. Dekker. Als voorbeeld noemde hij het smelten van de poolkappen en de tweedeling in de samenleving. God is ten zeerste op deze onderwerpen betrokken. „De wereld is niet van ons; het is Zijn wereld.”

Solidariteit

Abraham heeft een dubbele solidariteit, legde dr. Dekker uit. „Abraham is het met God eens over Zijn oordeel over onrecht en geweld en tegelijkertijd werpt Abraham zich op als pleitbezorger voor Sodom. Abraham weet dat degenen die het kwaad bestrijden uiterst serieus genomen moeten worden.”

God blijkt in de onderhandelingen buitengewoon toegeeflijk. Abraham, de rechtvaardige én de bidder, gaat tot het uiterste. „Durf het hoog te spelen in de onderhandelingen met God, wanneer het gaat om recht en onrecht”, zei dr. Dekker.

Heeft de onderhandeling van Abraham met God niet een teleurstellende afloop? Is het oordeel niet onafwendbaar? Dr. Dekker: „Wij geloven dat de Rechter van hemel en aarde door de ondergang heen recht zal doen.” Het gebed van Abraham komt gelouterd uit het vuur tevoorschijn. „Onze inzet en gebeden voor recht en gerechtigheid zullen gelouterd door catastrofes tevoorschijn komen in Gods nieuwe wereld.”

Dieper en rauwer

Mirjam Bikker, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, hield een persoonlijke bijdrage over haar leven als gelovige. Bikker stelde dat haar geloof dieper en rauwer is geworden. „Niet alles is te rijmen. Er zijn veel dingen waar geen antwoord op is.”

19643380.JPG
Mirjam Bikker CU. beeld Dirk Hol

Als voorbeeld noemde Bikker eenzaamheid onder ouderen of armoede in een gezin. „Dat is niet zoals de Heere het leven bedoeld heeft. Het is niet de samenleving die we moeten zijn. Bevlogen hulpverleners die toch een praatje maken, laten zien waar het om draait: „Omzien naar elkaar”.”

Juist nu mogen we in de samenleving licht brengen, aldus Bikker. Dat kan door dagelijks te bidden dat het kwade overwonnen wordt door het goede. „Alleen de liefde kan haat verdrijven.”

Gebeden

De gebeden tijdens de Kroonbededienst werden verzorgd door Haagse voorgangers. Een gebed voor de overheid werd uitgesproken door dr. Helene Wuhrer, voorganger van de gemeente Huizen van Licht. Derrick Abraham, voorganger van de Youth Dominion Church, sprak een gebed uit voor land en samenleving. Ds. E.K. Foppen, predikant van de hervormde Bethlehemkerk te Den Haag, sloot af met een gebed voor de wereld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer