Buitenland
IFRC: zo’n 10.000 mensen vermist na overstromingen Libië

Na het noodweer en de overstromingen in Libië worden volgens de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) nog zo’n 10.000 mensen vermist. Over het precieze dodental bestaat nog altijd onduidelijkheid, maar er wordt rekening gehouden met duizenden.

„We kunnen op basis van onze onafhankelijke informatiebronnen melden dat het aantal vermisten tot nu toe 10.000 bereikt”, zei het hoofd van de IFRC in Libië Tamer Ramadan in een videogesprek met journalisten. „Het dodental is enorm en kan in de duizenden lopen”, merkte hij eerder al op.

Zondag trok de storm Daniel over Libië. Vooral de stad Derna lijkt zwaar getroffen nadat door het noodweer meerdere dammen waren doorgebroken. Minister Hichem Chkiouat (Burgerluchtvaart) van de regering in het oosten van het land meldde dat in de kuststad zeker duizend lichamen geborgen zijn. Hij zag bij een bezoek dat daar „overal lichamen” liggen. „Ik overdrijf niet als ik zeg dat 25 procent van de stad is weggevaagd. Vele, vele gebouwen zijn ingestort.”

Het IFRC overweegt om noodfinanciering aan te vragen. Volgens de hulporganisatie is er behoefte aan „basale voorzieningen” voor gezondheidszorg, onderdak en voedselvoorziening.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer