Buitenlandoorlog oekraïne
Kyiv zet drones van karton in

Oekraïne zet soms eenvoudige, maar effectieve middelen in tegen de Russen. Bijvoorbeeld kartonnen drones.

beeld AFP
beeld AFP

De innovatie is ingenieus. Het Australische ingenieursbedrijf Sypaq ontwikkelde de afgelopen jaren onder de noemer Corvo Precision Payload Delivery System (PPDS) een speciale drone voor de strijdkrachten en de hulpdiensten.

De kartonnen drone –spanwijdte 2 meter, kruissnelheid 60 km/uur, vliegbereik 120 kilometer– kan 5 kilo vracht vervoeren. Een coating over het kartonnen casco beschermt de drone enigszins tegen regen. Elastieken houden vleugels en romp bij elkaar.

Een groot militair voordeel is dat karton nauwelijks zichtbaar is op de vijandelijke radar. Alleen de accu en eventuele vracht, bijvoorbeeld explosieven, lichten op radarbeelden op, maar de omvang hiervan is gering.

Het Oekraïense leger heeft naar verluidt deze Australische kartonnen PPDS-drones eind augustus gebruikt bij een aanval op het vliegveld in Koersk, in het westen van Rusland. Daarbij raakten een MiG-29- en vier Su-30-jachtvliegtuigen, twee Pantsir-luchtafweersystemen en een S-300-raketafweerinstallatie beschadigd.

Om de kosten hoeft Oekraïne inzet niet te laten. Een vliegende kartonnen toestel kost een kleine 3300 euro. Australië levert sinds maart zo’n honderd drones per maand, volgens de Australian Army Defense Innovation Hub. De steun is onderdeel van een hulppakket van een slordige 30 miljoen dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer