Buitenland
VK: Rusland werkt aan effectiviteit luchtverdediging Moskou

De Russische autoriteiten hebben de afgelopen weken geprobeerd de effectiviteit te verbeteren van de luchtverdediging rond Moskou. De hoofdstad moet zo beter worden verdedigd tegen de droneaanvallen die inmiddels „op de meeste dagen plaatsvinden”, meldt het Britse ministerie van Defensie via berichtendienst X.

ANP
beeld AFP, Natalia KOLESNIKOVA
beeld AFP, Natalia KOLESNIKOVA

Sinds begin september circuleren beelden van SA-22-luchtafweersystemen op torens en andere verhogingen, zegt het ministerie. Rusland heeft in het verleden ook al eens verdedigingssystemen op de daken van overheidsgebouwen gezet. Het Britse ministerie ziet meerdere mogelijke reden voor dergelijke maatregelen: het is zo makkelijker om drones uit te schakelen en de bevolking wordt gerustgesteld doordat de luchtafweer zo heel zichtbaar is.

De oorlog in Oekraïne wordt door sommige experts de eerste echte ‘droneoorlog’ genoemd. De onbemande vliegtuigjes worden door beide strijdende partijen gebruikt. Drones hebben als voordeel voor de aanvaller dat ze relatief goedkoop zijn om te produceren. Ze kunnen daardoor langdurig worden ingezet. De verdediger moet vervolgens moeilijke keuzes maken over waar het zijn luchtverdediging wil neerzetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer