Groen & duurzaamheid

„Groene groei is een enorme kans voor Afrika”

Klimaatverandering treft Afrika hard. Toch heeft juist dit continent enorme kansen voor groene groei. Die boodschap klonk tijdens de eerste Afrikaanse klimaattop.

7 September 2023 14:32
Een medewerker tijdens de Africa Climate Summit, de eerste klimaattop georganiseerd door Afrikaanse landen. beeld AFP, Luis Tato
Een medewerker tijdens de Africa Climate Summit, de eerste klimaattop georganiseerd door Afrikaanse landen. beeld AFP, Luis Tato

De uitdagingen van klimaatverandering voor het werelddeel mogen niet worden onderschat, stelt klimaatwetenschapper Aniebiet Inyang Ntui desgevraagd. Ze nam met de Nigeriaanse klimaatdelegatie deel aan de eerste Africa Climate Summit in Kenia.

De hoogleraar aan de universiteit van de Nigeriaanse stad Calabar ziet behalve uitdagingen ook kansen. Afrikaanse landen kunnen volgens haar een cruciale rol spelen bij de aanpak van de klimaatcrisis. Vanwege de aanwezige grondstoffen en de mogelijkheden voor het opwekken van hernieuwbare energie, met name zonne-energie.

Groene waterstof is een enorme kans voor Afrika, weet Ntui. Op de top regende het ambities, plannen en aankondigingen over waterstof. „Het zou de motor voor de Afrikaanse economie kunnen worden en kan helpen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en banen te creëren.”

Ntui wijst op koploper Mauritanië. „Dat land herbergt het kolossale Aman-project, het grootste groene waterstofplan van Afrika.” Alleen dat project moet al 1,7 miljoen ton per jaar aan waterstof produceren. En dan is het slechts een van de vele waterstofontwikkelingen in het West-Afrikaanse land.

19626103.JPG
Ntui. beeld University of Calabar

Een ander toekomstig waterstofland is Namibië, waarmee Nederland samenwerkt. „Namibië kent een ontluikende waterstofeconomie met een hele reeks aan grote projecten. Het land heeft zijn zinnen gezet op de aanleg van drie waterstofvalleien. In Kharas, Walvis Bay Port en Kunene.”

Ntui noemt ook Zuid-Afrika, Djibouti en Egypte. Het laatste land wil een mondiale energiehub worden vanwege zijn strategische ligging tussen Afrika, Europa en Azië. Marokko heeft er ondertussen oren naar om de aardgaspijpleiding naar Spanje te gaan gebruiken voor groene waterstof.

Niet alleen op het gebied van groene waterstof gebeurt er veel in Afrika, stelt Ntui. Zo is Kenia een pionier in het benutten van geothermische energie, een schone en hernieuwbare bron van energie uit de bodem. „Dankzij geothermie, waterkracht en zonne-energie is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in Kenia nog maar heel beperkt. In 2030 wil het land 100 procent van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen.” In 2022 was dat ruim 80 procent.

Ook met herbebossing kan Afrika een rol spelen bij het aanpakken van klimaatverandering, stelt Ntui. „De uitgestrekte bossen, wetlands en savannes van Afrika dienen als belangrijke opslag voor koolstof.” Ethiopië kreeg al internationaal erkenning voor de ambitieuze plannen rond herbebossing. „Op één dag werden er 350 miljoen bomen geplant. Het initiatief om vier miljard bomen te poten pakt ontbossing en landdegradatie aan, creëert banen en bevordert duurzaam landgebruik.”

Ntui gelooft in groene groei voor Afrikaanse landen. „Door te investeren in hernieuwbare energie, duurzame landbouw en andere groene technologieën kunnen Afrikaanse landen een welvarender en rechtvaardiger toekomst voor hun burgers creëren. Groene groei is essentieel is voor de duurzame ontwikkeling van Afrika.”

De top leverde volgens de milieuwetenschapper „substantiële financiële toezeggingen en investeringen” op. Onder meer van de Verenigde Arabische Emiraten, Groot-Brittanië en Duitsland. „Veelbelovend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer