Muziek

Festival rond 50 jaar Couperinorgel aan de VU in Amsterdam

Aan de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam wordt eind oktober een driedaags festival gehouden rond het thema ”Organ Reframed”. Aanleiding is het feit dat het Couperinorgel in de aula van het hoofdgebouw vijftig jaar geleden in gebruik werd genomen.

Redactie muziek
6 September 2023 11:11
Het Couperinorgel in de aulu van de VU. beeld VU
Het Couperinorgel in de aulu van de VU. beeld VU

Dit jaar is het een halve eeuw geleden dat het hoofdgebouw van de VU aan de Amsterdamse De Boelelaan officieel werd geopend. In datzelfde jaar werd voor de aula in het nieuwe pand een orgel gebouwd: een instrument in Frans-barokke stijl, vernoemd naar de Franse componist François Couperin (1719-1782). De Franse bouwer Jean-Georges Koenig tekende voor het grootste deel van het pijpwerk, terwijl Fonteijn & Gaal de mechaniek, de kas en de klavieren bouwde. Op 25 mei 1973 werd het orgel –vier klavieren, 35 stemmen– in gebruik genomen. Ewald Kooiman, die als adviseur had opgetreden, werd benoemd tot VU-organist.

Kooiman bekleedde deze functie tot zijn overlijden in 2009. Daarnaast werd hij in 1987 hoogleraar orgelkunde aan de VU. Als VU-organist werd Kooiman destijds opgevolgd door Henk Verhoef. Dr. Hans Fidom bekleedt sinds 2010 de bijzondere leerstoel orgelkunde.

Behalve het grote Couperinorgel herbergt de VU in de Kerkzaal een klein pijporgel van Van Vulpen. Op het dak van het hoofdgebouw bevindt zich een carillon, dat eveneens in 1973 in gebruik is genomen. VU-musicus Henk Verhoef bespeelt iedere maandag de beiaard en zet menige academische plechtigheid in de aula luister bij door een bespeling op het Couperinorgel.

Om te markeren dat er een halve eeuw muziek wordt gemaakt aan de VU organiseert de VU Orgelcommissie in samenwerking met de Historische Commissie VU, het HDC Centre for Religious History en de leerstoel orgelkunde van donderdag 26 tot zaterdag 28 oktober een driedaags festival: ”Organ Reframed”. Met dat thema wordt „de traditionele, deels kerkelijk beïnvloede orgelcultuur geconfronteerd met nieuwe stijlen van musiceren én luisteren”, aldus het persbericht. Ook kijkt de VU terug op het werk van Ewald Kooiman, die zich intensief bezighield met de klassieke Franse orgelmuziek en met de orgelwerken van Johann Sebastian Bach.

De opening op 26 oktober wordt verzorgd door de Schotse componist-musicus Claire M. Singer, die haar werk ”The Molendinar” uitvoert. Op 27 oktober is er in de Kerkzaal een symposium over de actuele orgelcultuur in historisch perspectief. Prof. dr. Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis aan de VU, belicht de rol van orgelmuziek in de orthodox-protestantse traditie rondom Abraham Kuyper. Universiteitshistoricus Ab Flipse toont in woord, beeld en geluid de functie van muziek in de VU-gemeenschap. Prof dr. Hans Fidom en Jacob Lekkerkerker, organist van de Amsterdamse Oude Kerk, vertellen hoe de leerstoel orgelkunde functioneert. Henk Verhoef demonstreert het orgel en het carillon. Op de derde dag is er rond het Couperinorgel in de aula een masterclass voor orgelstudenten uit binnen- en buitenland. Het festival wordt afgesloten met een concert door Henk Verhoef in samenwerking met violist Franc Polman.

Meer informatie een aanmelden: www.geheugenvandevu.nl en www.hdcvu.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer