PolitiekKracht van het Kamerlid
„Tjeerd heeft kennis en denkt mee”

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot ziet oud-minister Laurens Jan Brinkhorst (86) als een belangrijke kracht achter zijn werk in de Tweede Kamer: „Laurens Jan had een onafhankelijke manier van politiek bedrijven. Als bewindsman van Landbouw praatte hij de mensen niet naar de mond.”

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. beeld RD, Henk Visscher
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. beeld RD, Henk Visscher

Brinkhorst: „Ik ken Tjeerd al heel lang. In de tijd dat ik minister was, stond hij mij terzijde als politiek assistent. Hij had kennis van zaken en was bereid om mee te denken. Dat is zijn kracht. Nadat ik vertrok als landbouwminister in 2002, raakten we persoonlijk bevriend. We spreken elkaar regelmatig over de grote lijnen van het landbouwbeleid.

Tjeerd is de persoon tegen wie boeren te hoop liepen omdat dat hij een pleidooi hield voor halvering van de veestapel. Achteraf bekeken kun je je afvragen of dat handig was, maar hij heeft wel iets in gang gezet met zijn opmerking.

In het geklapte landbouwakkoord stonden ambitieuze plannen om de sector klaar te maken voor de toekomst, en de eerste stappen zijn gezet om de stikstofuitstoot drastisch te verminderen. Dat had je een paar jaar geleden niet durven dromen.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer