Koffiedrab als grondstof voor dienbladen
Samen met een aantal werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt brandt Patrick Mulder uit Hardenberg zijn eigen koffie. Een flink deel van de koffiedrab wordt hergebruikt. Het komt als grondstof voor dienbladen weer op de markt. „Sociaal, lokaal en circulair.”
Mulder (56) omschrijft zichzelf als zorgondernemer. „De benaming directeur past me niet zo goed.” In z’n eentje start hij in 2016 met de verkoop van koffie vanuit een ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw in zijn woonplaats. Er is dan door een reorganisatie net een einde gekomen aan zijn carrière in de zorg. „Meer dan 25 jaar heb ik gewerkt met onder meer gehandicapten en –bij het Leger des Heils– criminele jongeren.
Het is zijn passie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Mulder: „De werkzaamheden in mijn bedrijf lenen zich daar uitstekend voor. Denk aan het malen, het inpakken en schoonmaaktaken.”
Met een pak koffie onder zijn arm loopt Mulder de eerste jaren bedrijven in de omgeving af. Het aantal klanten groeit gestaag. „Belangrijke verkoopargumenten zijn de lokale productie, de service en vooral de sociale werkgelegenheid. Plus duurzaamheid in de vorm van het inzamelen van koffiedik en experimenten met hergebruik.”
Loonlijst
Inmiddels heeft Mulder vijf mensen in dienst. Ze vinden hun plek via de gemeente, waarmee hij nauwe contacten onderhoudt. „Merkwaardig genoeg is AC de Branderij hier in Hardenberg de enige sociale onderneming. Er is beslist vraag naar arbeidsplaatsen voor mensen die moeilijk een gewone baan kunnen bemachtigen. Regelmatig krijg ik de vraag of ik nog een plekje heb.” Zijn werknemers staan op de loonlijst. „Ze worden naar vermogen betaald. Hun salaris stijgt als ze in hun functie groeien.”
In de begintijd was het voor de zorgmedewerker nog wennen aan de economische wetmatigheden binnen een bedrijf. Mulder: „Ik moest leren om omzetgericht te denken. De letters AC stonden voor arbeidscentrum. Ik had me qua naam natuurlijk moeten richten op koffie. Ik had geluk dat ik het AC ook kon vertalen als ambachtelijk en circulair.”
Het bedrijf, dat twee jaar na de start een eigen brander in gebruik neemt, blijkt al snel levensvatbaar. Tot op de dag van vandaag schrijft Mulder zwarte cijfers en voorziet hij tientallen bedrijven van koffie en thee. AC de Branderij regelt voor hen ook de plaatsing van koffieautomaten en zorgt ervoor dat er wekelijks iemand langskomt voor schoonmaakwerkzaamheden en het bijvullen van de voorraden.
Daarnaast weten toeristen het bedrijf in toenemende mate te vinden. „Verder zijn onze producten via de webshop te bestellen”, vertelt Mulder. „De groei is stapje voor stapje gegaan. Zelfs in coronatijd is dat gelukt. Ieder jaar een plusje, liever niet te snel.” Om die reden is hij de samenwerking met een andere koffiebrander uit de weg gegaan. „Die wilde 50 procent van de aandelen, maar hoe gaat het dan met de sociale doelstelling?”
Hergebruik
De groene koffiebonen worden via een leverancier naar Hardenberg gebracht, waar Mulder vier soorten koffie brandt. De afvaldienst in de regio heeft een eigen inzameling van koffiedik bij bedrijven en instellingen. Dat wordt na droging gewoonlijk gebruikt bij het vervaardigen van pallets voor kachels.
Mulder wil duurzamer hergebruik bevorderen. Met drie andere bedrijven is een samenwerking aangegaan om dienbladen te vervaardigden. Die zijn voor 30 procent van koffiedik en voor 70 procent van afvalplastic. „Daarvoor hebben we een subsidie gehad. We zitten nog in een proefstadium”, vertelt hij.
Hij overweegt de aanschaf van een tweede koffiebrander, omdat geïnteresseerde bedrijven hebben aangegeven in Hardenberg koffiebonen onder private label te willen branden. Het is niet uitgesloten dat het bedrijf op termijn volgend jaar een winkel in het centrum opent. „We spreken met de gemeente en de NS over het gebruik van het oude stationsgebouw. Wij kunnen er coffee-tot-go aan reizigers en passanten verkopen.”