Binnenlandjaaropening
Jaaropening Driestar College: „Houd vol, ook als je gebeden niet gelijk worden verhoord”

„Houd vol” en „houd vast”: die twee aanmoedigingen kregen de leerlingen van de Leidse vestiging Driestar College mee aan het begin van het schooljaar. Bij volhouden is Abraham tot voorbeeld. Bij vasthouden wijst de eerste vraag van de Heidelbergse Catechismus, over de enige troost in leven sterven, de weg.

Gertrude de Wildt-Brouwer
Leerlingen met hun ouders en docenten van de Leidse vestiging van het Driestar College in Leiden bijeen voor de jaaropening. beeld Hanno de Vries
Leerlingen met hun ouders en docenten van de Leidse vestiging van het Driestar College in Leiden bijeen voor de jaaropening. beeld Hanno de Vries

„Opent uwen mond; eist van Mij vrijmoedig, op mijn trouwverbond.” Het overbekende vers van Psalm 81 klonk maandagavond uit de kelen van leerlingen, ouders en docenten. „Deze psalm wijst ons op Gods beloften, waar we ons aan mogen vastklampen”, zei ds. P. Nobel, predikant van de hervormde gemeente in Noordwijk, maandagavond in de Nieuwe Kerk in Katwijk bij de opening van het nieuwe cursusjaar.

De schriftlezing was uit Genesis 15. In dat Bijbelgedeelte richt Abraham zich vertwijfeld tot de HEERE. Houdt God Zich aan Zijn beloften, die Hij meer dan tien jaar daarvoor aan Abraham gaf? Ds. Nobel: „Hoe hopeloos en moedeloos zullen Abraham en zijn vrouw zich daar soms onder gevoeld hebben? Ze hadden geen Bijbel. Ze wezen Eliëzer maar aan als erfgenaam.”

Die vertwijfeling roept vast herkenning op, dacht de predikant. „Je leest je Bijbel, maar het zegt je zo weinig. Je bidt om een nieuw hart, maar je merkt niet dat God het geeft.”

Toch houdt God Zich aan Zijn woord, verzekerde ds. Nobel. „Hij komt opnieuw tot Abraham. En Abraham gelooft wat God belooft. Beloven en geloven rijmt op elkaar. En het heeft ook alles met elkaar te maken. Geloven is: je vastklemmen aan Gods beloften.”

De verzekering van die beloften is te vinden in de Bijbel zelf, hield ds. Nobel zijn publiek voor. „Christus is in de wereld gekomen. Hij is de Vervulling van alle voorzeggingen in het Oude Testament. Leer van Abraham om vol te houden, ook wanneer je gebeden niet stante pede worden vervuld en wanneer je bij het Bijbellezen Gods nabijheid niet ervaart. Want: wie bidt, ontvangt. En wie gelooft, die heeft het, hier en nu.”

Onrust

„Waar vind jij je houvast?” vroeg J. van Dam, locatiedirecteur van het Driestar College in Leiden, de jongeren. „Nieuwe leerlingen vinden het fijn als ze iemand kennen bij wie ze in de klas komen. Op school is er regelmaat en structuur en ook dat geeft houvast. Juist in onze tijd, waarin veel onrust is door polarisatie, waarin een pandemie en een oorlog woeden, zoeken mensen naar houvast.”

Robot

Van Dam ging te rade bij ChatGPT voor een antwoord op zijn zoektocht naar houvast. „Houvast is binnen handbereik, het zit in jezelf. Sta jezelf toe te stralen!” luidde het advies van de robot. „Op het Driestar College willen we een heel andere kant op dan dit advies. We belijden onze afhankelijkheid van God.”

De locatiedirecteur citeerde de eerste vraag met het antwoord van de Heidelbergse Catechismus: „Wat is je enige houvast in leven en sterven? Dat ik met lichaam en ziel het eigendom van mijn getrouwe Zaligmaker, Jezus Christus, ben.”

Andere jaaropeningen van Driestar-Wartburg vonden plaats in Alblasserdam, Bodegraven, Capelle aan den IJssel, Dordrecht, Gouda, Lekkerkerk, Moerkapelle, Nieuw-Lekkerland, Ridderkerk, Schoonhoven en Woerden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer