Kerk & religie
Christelijke Rohingya willen vanuit India naar Nepal

Een groep christelijke Rohingya-vluchtelingen voelt zich in India zo bedreigd dat zij naar Nepal wil uitwijken.

Redactie kerk
Autoriteiten bezoeken een  Rohingya-vluchtelingenkamp in Ukhia. beeld AFP, Tanbir Miraj
Autoriteiten bezoeken een Rohingya-vluchtelingenkamp in Ukhia. beeld AFP, Tanbir Miraj

Dat heeft de Rohingya Christian Assembly (RCA) in Delhi laten weten, zo bericht Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen.

In India krijgen christelijke Rohingya – die in Myanmar vervolgd worden door zowel het leger als islamitische Rohingya – te maken met arrestaties en opsluiting in detentiecentra. Volgens de groep biedt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geen hulp of bescherming. De RCA roept medechristenen op tot gebed om uit deze precaire situatie te komen.

De onderkomens van christelijke Rohingya-gezinnen in een Indiaas opvangkamp zijn eind juli verwoest door andere kampbewoners, zo schrijft Open Doors. „De vernielingen jagen zoveel schrik aan dat de christelijke Rohingya uit het kamp willen vertrekken.”

Omdat ze in India niet welkom zijn, zouden 115 christenen naar Nepal willen uitwijken, meldt een woordvoerder van RCA. „Maar om de grens over te steken, moeten ze per persoon 12.000 roepies (omgerekend ruim 130 euro) betalen aan een niet nader genoemde instantie.” Dat bedrag kunnen de vluchtingen niet opbrengen, daarom roept de RCA op tot gebed.

Het regiem in Myanmar joeg in augustus 2017 naar schatting 700.000 Rohingya het land uit naar Bangladesh. Zij behoren tot de islamitische minderheid in het boeddhistische Myanmar. Ongeveer 40.000 Rohingya vluchtten nog verder, naar India. Christenen vormen een zeer kleine minderheid binnen deze etnische minderheid (circa 1500) en zijn dan ook dubbel kwetsbaar voor discriminatie en vervolging, aldus Open Doors.

Radicale moslims van de ARSA (een Rohingya-militie) vernietigden in 2020 een kerk en tientallen onderkomens van christenen in het vluchtelingenkamp Kutupalong in Bangladesh.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer