Buitenland
Zoon president Biden zegt onschuldig te zijn

Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, zegt niet schuldig te zijn aan belastingontduiking. Hij had eigenlijk schuld willen bekennen, in ruil voor een lagere straf. Maar de rechter stak vooralsnog een stokje voor deze deal tussen Hunter en de aanklagers. Media spreken over een „verbluffende ommekeer”.

ANP
Hunter Biden. beeld EPA, Shawn Thew
Hunter Biden. beeld EPA, Shawn Thew

Hunter wilde met de deal ook vervolging voorkomen voor het illegaal bezit van een vuurwapen, en daar had de rechter grote moeite mee, melden Amerikaanse media. Verder loopt er nog een onderzoek of Hunter, die bij buitenlandse firma’s werkte, een wet heeft overtreden over lobbyen.

Justitie meent dat de 53-jarige Hunter over de jaren 2017 en 2018 niet al zijn inkomstenbelasting heeft betaald. En met het vuurwapen zou Hunter de wapenwet hebben overtreden. Hij kocht het wapen in 2018 zonder toen te zeggen dat hij verslaafd was aan cocaïne. Daardoor is de koop een misdrijf.

Ook politiek ligt de zaak erg gevoelig. Hunter is al jaren het doelwit van zijn vaders tegenstanders, de Republikeinen. Zij spreken over rechtsongelijkheid en voorkeursbehandeling. Dankzij een schuldbekentenis kan Hunter er namelijk met een voorwaardelijke straf vanaf komen, terwijl de vorige president, Donald Trump, een stuk harder zou worden aangepakt in de rechtszaken die tegen hem lopen.

Republikeinen beschuldigen Hunter er al jaren van de politieke macht van zijn vader te gebruiken voor persoonlijk gewin bij zijn zakelijke activiteiten in Oekraïne en China. Een onderzoek door een door Trump benoemde aanklager leverde echter geen enkel bewijs op voor die beweringen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer