Discussie Duitse kerk houdt aan: Belijdenisbeweging noemt uitspraak op Kirchentag „ketters”
De discussie over de uitspraak „God is queer” van een Duitse predikant houdt aan. De Duitse Belijdenisbeweging ”Geen ander evangelie” verwerpt de uitspraak, aldus de conservatieve Duitse nieuwsdienst Idea.
„Nu is het tijd om te zeggen: God is queer”, zei predikant Quinton Ceasar op zondag 11 juni tegenover 20.000 bezoekers op de Deutsche Evangelische Kirchentag. ”Queer” is een overkoepelend begrip voor mensen die zich niet thuisvoelen binnen de categorieën van man en vrouw of van hetero- en homoseksualiteit. Velen noemden de preek „godslasterlijk”, maar de uit Zuid-Afrika afkomstige theoloog zei zijn preek „zo weer te houden.”
Ook de werkgroep Belijdende christenen in Beieren uitte stevige kritiek op Ceasars uitspraak en eiste opheldering van de leiding van de Kirchentag.
Christiane Quincke, deken van Pforzheim, verdedigde Ceasars uitspraken op het lbhti-evenement Christoper Street Day in de stad in Baden-Württemberg op 17 juni. Volgens Quincke is God „altijd groter dan we denken. Hij onttrekt Zich aan onze normen, en dat is precies wat queer betekent.” Bovendien: „Jezus stelt Zich aan de kant van de onderdrukten”, aldus Quincke.
Vorige week noemde de Belijdende kring Baden de uitspraak van Quincke een valse leer en strijdig met de belijdenisgeschriften, en eiste in een protestbrief opheldering van de Badense landsbisschop Heike Springhart. Deze sprak daarop haar steun uit voor Quincke. Ze zei dat de uitspraken van Ceasar en Quincke moeten worden gezien in de context van verzet tegen uitsluiting van queer mensen. Het is „geen herformulering van de leer over God”, aldus de landsbisschop.
Tijdgeest
In reactie op deze verklaring uitte de conservatieve Belijdenisbeweging ”Geen ander evangelie” zaterdag kritiek op Springhart. Haar verklaring onderwerpt het beeld van God volgens de beweging „aan de heersende ideologische en politieke overtuigingen”, waarmee de beweging de Barmer Thesen uit 1934 citeerde, die zich destijds ook tegen de tijdgeest verzetten. „Queer staat voor alle seksuele oriëntaties en praktijken die niet voortkomen uit de in de schepping geopenbaarde wil van de Schepper, maar uit de wil van de van God geëmancipeerde autonome mens. Daarmee is de uitspraak ”God is queer” ketters. God is geen mens, geen man en geen vrouw, niet hetero-, niet homo- en niet anderszins seksueel. God is God”, aldus de beweging die in 1966 werd opgericht.
Provocatie
Een andere gebeurtenis die weerstand oproept, is het plan van de evangelische kerk in Neurenberg om, samen met de lhbti-beweging Christopher Street Day, pornografische beelden te vertonen in de kerk. Onder de titel ”Jesus Loves” worden er foto’s vertoond van homoseksuele mensen die seks hebben, afgebeeld met Jezus of engelen. „Hoe kan de vreze van God zo ver zinken”, commentarieerde Daniele Städter, leider van Idea, maandag. „De kerk in Neurenberg wordt zo een ruimte van godslasterlijke provocatie.”