Buitenlandconversietherapie

Belgisch parlement stemt in met wet die homogenezing strafbaar stelt

Het Belgisch parlement heeft donderdag ingestemd met het strafbaar stellen van zogenoemde conversiepraktijken.

Redactie buitenland
21 July 2023 09:08
Marie-Colline Leroy, staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit. beeld AFP, Benoit Doppagne
Marie-Colline Leroy, staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit. beeld AFP, Benoit Doppagne

Om precies te zijn verbiedt het Belgische besluit het uitvoeren van therapieën waarmee geprobeerd wordt iemands seksuele geaardheid, genderidentiteit of genderexpressie te veranderen of te onderdrukken. Wie toch probeert iemand te ‘genezen’ van zijn geaardheid, hangt een boete tot 2400 euro boven het hoofd of zelfs een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar.

Een rechter in België kan ook een beroepsverbod tot vijf jaar opleggen als het misdrijf plaatsvond in een professionele context. Ook het voorstellen van of het aanzetten tot conversietherapie kan worden bestraft, evenals reclame ervoor maken.

Marie-Colline Leroy, staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit, beargumenteerde het verbod tegenover De Standaard met de vermeende schadelijkheid ervan. De therapieën zouden zijn volgens Leroy slecht voor „de geestelijke en lichamelijke gezondheid van het slachtoffer”.

Adviesorgaan

In meerdere Europese landen, waaronder Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Malta, Zwitserland en Duitsland, is conversietherapie al verboden. Ook enkele landen buiten Europa hebben de therapie verboden, zoals Canada, Israël en Nieuw-Zeeland.

In Nederland adviseerde de Raad van State eind januari een wetsvoorstel dat homogenezing bij minderjarigen en „kwetsbare volwassenen” verbiedt, niet in te voeren. Het voorstel was een initiatief van VVD, D66, PvdA, GroenLinks, SP en PvdD. Volgens het adviesorgaan van de regering zijn er al wetten in Nederland die dwang en discriminatie strafbaar maken. De raad achtte daarom niet voldoende duidelijk wat de meerwaarde van de beoogde wet is. Ook gaf de raad aan dat de wet moeilijk te handhaven is.

Een van de initiatiefnemers van het Nederlandse wetsvoorstel, D66-Kamerlid Jeanet van der Laan, zei in een interview met het Nederlands Dagblad februari 2022 dat haar doel was dat mensen „kunnen zijn wie ze zijn”. Ze sloot niet uit dat pastorale gesprekken onder een eventueel verbod zouden kunnen gaan vallen. „Als je de keuzevrijheid van het individu beschadigt, houdt vrijheid van godsdienst voor mij wel op.”

Begin 2021 stemde op ChristenUnie en SGP na de hele Tweede Kamer in met een oproep aan het kabinet om met een wet te komen die conversietherapieën strafbaar stelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer