Piet Adema, de demissionaire minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is in volgende kabinetsperiode niet beschikbaar voor een ministerspost als de ChristenUnie opnieuw aan een coalitie zou meedoen.
Dat zei hij donderdag in de marge van een werkbezoek aan de visserij in Scheveningen tegen het Reformatorisch Dagblad.
Adema trad op 3 oktober vorig jaar tussentijds aan als opvolger van zijn partijgenoot Henk Staghouwer, die zich niet langer de juiste man op de juiste plek achtte. Hij aarzelde dagenlang om op het verzoek van toenmalig partijleider Gert-Jan Segers in te gaan.
De Bijbeltekst die op de ochtend van de dag waarop hij zijn besluit wilde nemen op zijn telefoon verscheen, en die hem al eerder op een kruispunt in zijn leven de weg gewezen had, gaf de doorslag: Laten wij dus, in de tijd die ons nog rest, voor iedereen het goede doen (Galaten 6:10, vertaling NBV).
Landbouwakkoord
„Ik ben steeds van plan geweest één kabinetsperiode minister te blijven, met als doel boeren en ook vissers weer toekomstperspectief te geven”, aldus Adema. De val van het kabinet, waardoor er voortijdig een einde komt aan zijn ministerschap, brengt in dat voornemen geen verandering. Hetzelfde geldt voor het mislukken van het door hem beoogde landbouwakkoord.
Adema zegt zich in de resterende demissionaire periode volop te blijven inzetten voor het doel dat hij zich gesteld heeft. Met vissers heeft hij inmiddels diverse gesprekken gehad. Ook met de landbouworganisaties die wegliepen van de hoofdtafel van het landbouwakkoord, Agractie en LTO Nederland, heeft hij weer contact. Van hervatting van de onderhandelingen is overigens geen sprake, zegt Adema.
Controversieel
De minister heeft eerder aangekondigd in september met eigen beleid voor de toekomst van de landbouw te komen. Of dat door kan gaan, hangt af van de Tweede Kamer. Die beslist over enkele weken welke onderwerpen hij controversieel verklaart. Adema hoopt dat hij van de Kamer groen licht krijgt om door te gaan.
SGP-Kamerlid Roelof Bisschop, die ook bij het werkbezoek aanwezig was, rekent voorzichtig op een Kamermeerderheid. Volgens Bisschop is het landbouwdossier „bevrijd van het wurgende D66-keurslijf in het coalitieakkoord” en kan er, als het niet controversieel wordt verklaard, samen met de provincies en de sector zelf worden „doorgepakt”. Hij ziet over centrumrechts een meerderheid in de Kamer, mits de PVV ook meedoet.