Binnenlandstorm poly
Zomerstorm Poly ijlt vooral in westen Nederland na

Zomerstorm Poly eiste woensdag twee levens. Naast een vrouw die omkwam in Haarlem, overleed ook een vrouw in Duitsland. Een vrouw in Breda raakte zwaargewond. Ook de komende dagen zijn de gevolgen van Poly nog merkbaar.

Redactie binnenland
Vallend vrachtwagentje. beeld ANP, Remko de Waal
Vallend vrachtwagentje. beeld ANP, Remko de Waal

De vrouw in Duitsland kwam om het leven door een vallende boom in het dorpje Rhede, net over de grens bij de provincie Groningen. De vrouw in Haarlem overleed nadat een boom op haar auto terechtkwam. Een 67-jarige vrouw in Haarlem raakte zwaargewond toen een boom op haar viel.

Schiphol waarschuwt dat reizigers de komende dagen in de nasleep van de storm rekening moeten houden met een grotere drukte dan normaal. Naar verwachting vliegen veel mensen, die woensdag niet konden vertrekken, de komende dagen alsnog. „Hierdoor kan het zijn dat passagiers moeten wachten voor de check-in of paspoortcontrole”, liet Schiphol woensdag weten. Door Poly werden woensdag meer dan vierhonderd vluchten geannuleerd.

De komende dagen zullen nog honderden meldingen van schades aan huizen binnenkomen, verwacht schadeherstelbedrijf MainPlus. „Het karakter van de schades is tot dusver redelijk divers”, zegt commercieel directeur Gerard van Engelenburg. „We krijgen momenteel vooral meldingen van vochtschade door inregening, losgewaaide zinken dakgoten en omgewaaide bomen op huizen.”

Het aantal schademeldingen van particulieren bij verzekeraar Interpolis lag woensdag rond het einde van de middag op zo’n 500, meldde de verzekeraar. Veel meldingen kwamen uit Noord-Holland. Eerder meldde Interpolis dat vooral woningen beschadigd zijn. Verzekeraar a.s.r. meldde eerder ook al telefoontjes over schade te hebben gekregen, al waren het er volgens de verzekeringsmaatschappij nog niet veel.

Onbegrip

Kamerleden reageerden met onbegrip op een bericht van NL-Alert dat inwoners van Noord-Holland doorverwees naar Twitter. Dat medium is sinds afgelopen weekeinde alleen nog toegankelijk met een account. D66’er Hind Dekker-Abdulaziz zei gevaarlijke situaties te vrezen als hulpdiensten alleen via Twitter communiceren. Volgens de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, die het waarschuwingsbericht verstuurde, is de kritiek begrijpelijk.

Weeronline voorzag niet dat Poly zo hevig zou uitpakken. Modellen lieten lagere windsnelheden zien dan wat is uitgekomen. „Een zware storm zat nergens in de modellen.”

Volgens Rob Sluijter, klimatoloog bij het KNMI, kon het besluit om op te schalen naar code rood woensdagochtend niet eerder worden afgegeven. „Code rood is erg zeldzaam, die geven we niet zomaar af.” Diverse weerbureaus vonden dat het instituut te laat waarschuwde.

De regen die Poly met zich heeft meegebracht, verhelpt de droogte niet. Ondanks een lichte daling van het neerslagtekort loopt het tekort door de verwachte tropische hitte van komend weekend weer op, meldt weerbureau Weeronline. Komende week blijft het tekort stabiel op 180 millimeter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer