Binnenlandzomerstorm poly
Zomerstorm Poly doet het spoken in Lelystad

Zomerstorm Poly raasde deze woensdag over Nederland. De havenmeester in spookachtig Lelystad: „Wij blijven binnen.”

Vier bomen vielen deze morgen op huizen aan de Molijnstraat in Haarlem. De eerste zomerstorm van het jaar en de eerste van die soort sinds augustus 2020, heeft de naam Poly gekregen. beeld ANP, Remko de Waal
Vier bomen vielen deze morgen op huizen aan de Molijnstraat in Haarlem. De eerste zomerstorm van het jaar en de eerste van die soort sinds augustus 2020, heeft de naam Poly gekregen. beeld ANP, Remko de Waal

„Dit is wat je noemt een kanaalrat”, zegt havenmeester André in het kantoor in jachthaven Flevo Marina in Lelystad. „Dat is een meteorologisch fenomeen.” Buiten geselt windkracht 11 de touwen van de tientallen pleziervaartuigen. Boven de schuifdeur van het kantoor bungelt een soort reclamebak vervaarlijk in de stormwind.

„Wij blijven binnen. Het is buiten nu te gevaarlijk”, zegt de havenmeester rond halfelf woensdagmorgen. Striemende regen slaat tegen de ruiten. Hij wijst naar de boten verderop. „Daar hangt een motorboot scheef. Een touw is verkeerd vastgemaakt.” Hij houdt er rekening mee dat tal van zeilboten averij zullen oplopen. „De eigenaren kunnen nu nog geen kapotte zeilen repareren. Dat is nu te gevaarlijk. Vanmorgen, toen het nog niet zo hard waaide, konden we nog uit voorzorg wat zeilen uit voorzorg neerhalen. Dat is nu niet te doen.”

Takken

„Dit is pittig”, verzucht Gusta Zea vanachter het stuur van zijn auto, niet ver van het havenkantoor. Hij heeft zijn tweemaster op het droge liggen en houdt zijn hart vast. „De boot schudt aan alle kanten. Er zijn hier al wat bomen omgewaaid, als de wind draait zou mijn boot geraakt kunnen worden. Ik kan daar nu niks aan doen.”

Zomerstorm Poly, voorzover bekend de zwaarste ooit, gooit het programma van Erwin Halman behoorlijk in de war. De medewerker van Hoekstra Brandbeveiliging zou woensdag zo’n 75 brandblussers en haspels in Flevo Marina controleren. „Maar we mogen de steigers nu niet op, dus zullen we later nog een keer terug moeten komen.”

Ze zijn onder de indruk van het natuurgeweld. Halman: „De takken vliegen je hier om de oren.” Zijn collega kreeg zijn arm tussen een dichtklappende deur.

De gierende wind legt de zeilmakerij in Flevo Marina geen windeieren. Medewerker Frank Zweekhorst verwacht dat heel wat mensen na deze stormachtige woensdag een nieuw zeil willen kopen. „Er zijn altijd mensen die hun zeil niet goed vastzetten”, zegt Zweekhorst, terwijl buiten de wind om het bedrijfspand jankt.

Op een met afgewaaide takken bezaaide parkeerplaats langs de A6, niet ver van Lelystad, heeft vrachtwagenchauffeur Jaap Monyé zijn truck geparkeerd. Hij staat in het oog van de storm liever beschut geparkeerd. Hij vervoert een lading met onder meer uien. „Als ik de weg op ga, gaat mijn vrachtwagen toch wat slingeren. Daar hebben andere weggebruikers last van.”

De wind sleurt aan zijn voertuig, regen kletst op de autoramen. „Wat een toestand dit. In de veertig jaar dat ik rijd, heb ik zo’n zware storm in de zomer nog niet meegemaakt. Kennelijk heeft dit te maken met de klimaatverandering.” De trucker maakt van de nood een deugd. Hij gaat een tukkie doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer