Vergunning voor bouw kerk mét spits ggiN Kootwijkerbroek
De gemeenteraad van Barneveld is woensdagavond akkoord gegaan met een wijziging van het bestemmingsplan, die de bouw van een kerk voor de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) te Kootwijkerbroek mogelijk maakt. Door een aangenomen amendement kan de kerk toch een spits krijgen.
Het college van burgemeester en wethouders had voorgesteld om akkoord te gaan met de bouw van de kerk, maar dan zonder spits. De SGP diende echter een amendement in, dat gesteund werd door Lokaal Belang, ChristenUnie en Burger Initiatief. Hiermee had het met 23 van de 31 stemmen een meerderheid.
De gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld wil aan de Walhuisweg in Kootwijkerbroek een nieuwe kerk bouwen, waarna in Kootwijkerbroek een nieuwe kerkelijke gemeente ontstaat. De kerkelijke leden uit Kootwijkerbroek kerken nu in Barneveld. Kerkgebouw De Hoeksteen in Barneveld is berekend op een bezoekersaantal van ongeveer 2550 personen. Gemiddeld zijn er tijdens de zondagse diensten tussen de 2700 en 2800 kerkgangers aanwezig. Een groot aantal van hen komt uit Kootwijkerbroek.
Tegen het door de kerkelijke gemeente ingediende ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpomgevingsvergunning waren drie zogenoemde zienswijzen ingediend. Die waren gericht tegen de verkeeraantrekkende werking, de invloed van de ontwikkeling op een niet-agrarisch bedrijf en de molenbiotoop van de Puurveense molen.
Deze laatste zienswijze was afkomstig van de provincie Gelderland en had te maken met een provinciale verordening over molens. De bouw van de kerk met spits zou leiden tot een beperking van de windvang met twee uur per jaar. Door de kap van bomen langs de Walhuisweg neemt dit af tot één uur per jaar, zo blijkt uit aanvullend onderzoek. De enige optie om aan de regels te voldoen en de kerk toch te kunnen bouwen, zou het laten vervallen van de spits zijn, aldus het college in een toelichting. Een alternatief zou zijn om de bouwhoogte van de kerk te beperken, waardoor het niet mogelijk zou zijn om een gaanderij te bouwen. Om dan toch een kerk te realiseren van 1100 zitplaatsen zou een nieuw ontwerp gemaakt moeten worden. Naar verwachting is het perceel dan te klein om voldoende parkeerplaatsen aan te leggen.
Tijdens de discussie in de gemeenteraad stelde SGP-raadslid W.A. Knapen echter dat het percentage beperking van de windvang verwaarloosbaar is. Hij gaf aan dat ambtenaren van de provincie Gelderland meegekeken hebben bij het opstellen van het SGP-amendement.
Wethouder B. Wijnne zei over de regelgeving contact gehad te hebben met de Gelderse gedeputeerde die hierover gaat. De gedeputeerde had hem gezegd, zo zei hij, dat de provinciale verordening formeel geen ruimte laat voor de spits. De gedeputeerde heeft hem beloofd zich in te zetten om het op te lossen, desnoods door aan Provinciale Staten te vragen om de rigide regelgeving in de verordening aan te passen. Wijnne zei dat het aan de Raad van State is om een oordeel te vellen, mochten er bezwaren tegen deze bestemmingsplanwijziging komen.