Binnenlandtornado
Tornado bij Apeldoorn: „Stoelen vlogen door de lucht, ik voelde me machteloos”

In de buurt van Apeldoorn heeft een tornado dinsdag stevige schade aangericht. Gedupeerde Hetty ten Hove: „Zware parasollen vlogen als luciferstokjes door de lucht. Je voelt je machteloos.”

Johannes Vischer
beeld André Dorst
beeld André Dorst

Hetty ten Hove wist dinsdagochtend rond elf uur niet wat haar overkwam. Ze was aan het werk in haar lunchroom Huize Bloem in Lieren toen er noodweer losbrak. Een windhoos trok over het dorpje onder de rook van Apeldoorn. „Ik vond het heel angstig”, blikt ze terug. „Ik was bang en keek machteloos door het raam. Onze tafels en stoelen vlogen rond. Zware parasollen vlogen als luciferstokjes door de lucht. Alles was in no time kapot. Je kunt je er geen voorstelling van maken. De luifel stond bol, maar heeft het gelukkig gehouden. Wel vlogen er dak pannen naar beneden.”

Janken

De tornado hield een paar minuten huis. „Misschien hooguit een minuut of drie. Daarna was het windstil.”

Ze belde haar man Willem, die al gauw arriveerde. „Ik zei: „Je moet hierheen komen.” We hadden juist afgelopen maanden verbouwd. En dan overkomt je dit. Ik kan wel janken, maar dat heeft geen zin.”

De hulpdiensten, zoals de brandweer, kwamen ter plaatse. Vrienden hielpen de ravage op te ruimen. „We hopen woensdag open te zijn”, verzucht Hetty ten Hove.

Geschrokken

De windhoos raasde dinsdag ook over de Prinses Julianaschool in Lieren. „We zijn geschrokken, maar gelukkig is iedereen ongedeerd”, vertelt locatiedirecteur Jeannette de Graaf.

Een leerkracht lichtte De Graaf in. „Vanuit de klas zagen zij en de kinderen over het weiland de tornado aankomen. De kinderen zijn bij het raam weggehaald. Kinderen reageerden geschrokken. Er vlogen takken en dakgoten door de lucht. Zelf zag ik een container door de lucht vliegen.”

Een boom viel op het kleuterplein van de school. De Graaf: „De grootste opluchting is dat op dat moment geen kinderen buiten waren. Ze hadden rond die tijd wel naar buiten willen gaan, maar bleven vanwege de regen even binnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer