Economielandbouw

Pluimveehouder Martijn van Veldhuizen bakt eitje voor minister Adema

In de Gelderse Vallei moet er toekomst blijven voor pluimveehouders, vindt Martijn van Veldhuizen uit Lunteren. Daarom trakteerde hij minister Piet Adema (Landbouw) en Kamerleden dinsdag op een eitje.

4 July 2023 11:48Gewijzigd op 4 July 2023 16:48
Pluimveehouderij Martijn van Veldhuizen (r.) deelt dinsdag samen met Henk Jan de Kat (m.) en Teun van Mourik broodjes ei uit voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag.  beeld Powerful Eggs
Pluimveehouderij Martijn van Veldhuizen (r.) deelt dinsdag samen met Henk Jan de Kat (m.) en Teun van Mourik broodjes ei uit voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. beeld Powerful Eggs

Met een groepje collega’s van Powerful Eggs –een promotiecampagne van eiergroothandel Kwetters uit Barneveld– is Van Veldhuizen (42) ’s ochtends afgereisd naar Den Haag. Pal voor het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer, aan de Bezuidenhoutseweg, bouwen ze een broodjeskraam op en slaan ze aan het smeren en bakken.

„De minister heeft toegezegd dat hij een broodje komt halen en met ons in gesprek gaat”, vertelt een enthousiaste Van Veldhuizen rond 10 uur. Een mooie kans om zijn zorgen te delen, vindt hij. „Ik ben niet zo van het protesteren.”

Die zorgen heeft hij wel degelijk. Om de vogelgriep die maar niet wil wijken, en waardoor hij nu al zo’n negen maanden gedwongen is zijn 13.000 biologische legkippen binnen te houden. Maar vooral om de toekomst van de veehouderij in de Gelderse Vallei.

19468044.JPG
Boeren uit de Gelderse Vallei smeren broodjes voor politici en voorbijgangers. Ze gingen dinsdag met het publiek in gesprek over de toekomst van hun sector. beeld Wouter Wieman

„Er komt zoveel op ons af. Stikstof, fijnstof, piekbelasters. Het lijkt erop dat de politiek het ons zo moeilijk mogelijk wil maken”, zegt hij. Dat vind hij niet terecht, want Nederlandse boeren investeren juist fors in duurzame voedselproductie. „Kwaliteit, dierenwelzijn, milieu: wij lopen op al die gebieden wereldwijd voorop”, stelt Van Veldhuizen, die zelf in 2010 met biologische kippen begon. „Ik heb geïnvesteerd in het volste vertrouwen dat ik op die manier voorbereid zou zijn op de toekomst. Maar nu moet ik dat maar afwachten.”

Van Veldhuizen gaat ervan uit dat hij, net als vele honderden boeren in de Gelderse Vallei, het stempel ”piekbelaster” opgedrukt heeft gekregen. „Ik heb nog niet gekeken. Het staat me tegen. Als ze me weg willen hebben, laten ze me dan netjes een brief sturen met een aanbod.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer