Wereldleiders bij herdenking Auschwitz
Leiders uit naar schatting 44 landen, onder wie koningin Beatrix en premier Balkenende, zijn donderdag bijeen in het voormalige concentratiekamp Auschwitz.
Ze herdenken met onder anderen 2000 overlevenden van de volkerenmoord in Auschwitz dat militairen uit de Sovjet Unie het kamp op 27 januari 1945 bereikten. Ongeveer vijftig van deze militairen zijn daar vandaag opnieuw.
De prominente gasten van de Poolse president Kwasniewski herdenken de bevrijding in het kamp Auschwitz Birkenau, het centrum van de massale vernietiging van mensenlevens in en rond de Poolse plaats Ocwiecim. De Duitsers slachtten er ook Polen, Russen en zigeuners af, maar vooral joden. Naar schatting 1,1 miljoen joodse Europeanen zijn er om het leven gebracht, de meesten kort na hun aankomst in het kamp.
Auschwitz herdenkingen in met name Birkenau liggen in Polen doorgaans gevoelig, omdat veel Polen denken dat de wereld volgens hen licht vergeet dat het land in de oorlog ook minstens 2 miljoen niet joodse inwoners heeft verloren.
Bij de herdenkingen worden meer dan 10.000 mensen verwacht. De Poolse autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Drieduizend agenten moeten de hoge gasten beschermen. De weg van Oswiecim naar Krakow wordt tijdens de plechtigheden afgesloten.
De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Gianfranco Fini, die lid is van een voorheen neofascistische partij, heeft woensdag gezegd dat zij die proberen de jodenvervolging onder het Italiaanse fascisme te bagatelliseren, zich moeten schamen. Hij zei dat in reactie op uitlatingen van zijn partijgenoot Domenico Gramazio, die eerder deze week zei dat rechts Italië niet verantwoordelijk is voor de uitroeiing van joden.
Volgens Gramazio vaardigde het regime van Benito Mussolini in 1938 rassenwetten uit omdat het daar door zijn bondgenootschap met nazi Duitsland niet onderuit kon.