Buitenland
Europese telescoop Euclid vertrokken op zoek naar donkere materie

Vanaf de ruimtebasis Kennedy Space Center bij Cape Canaveral in Florida is een Falcon 9-raket van het ruimtebedrijf SpaceX succesvol opgestegen met de Europese ruimtetelescoop Euclid aan boord.

ANP

De telescoop moet op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde gaan speuren naar mysterieuze donkere materie en donkere energie. Die beslaan in theorie het grootste deel van het universum, maar ze werden nog niet eerder waargenomen.

De reis van de telescoop zal een maand duren. Daarna duurt het nog eens twee maanden om alle instrumenten af te stellen. De verwachting is dat de telescoop daarna zes tot elf jaar operationeel zal blijven.

De stuwraket van de Falcon 9 is inmiddels teruggekeerd naar de aarde en geland op een platform in de Atlantische Oceaan.

Oorspronkelijk zou een Russische Sojoezraket de Europese telescoop naar zijn bestemming brengen, maar dat plan werd geannuleerd door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Als alternatief werd gekozen voor SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van miljardair en Tesla-baas Elon Musk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer