Kerk & religie
EKD houdt eerste landelijke doopdag

De Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) houdt op en rond 24 juni voor het eerst een landelijke doopdag. Dan worden op tal van plaatsen in Duitsland mensen gedoopt of diensten belegd waarin mensen herdenken en vieren dat ze ooit gedoopt zijn.

Redactie kerk
Doop van een kind, beeld EPD, Jens Schulze
Doop van een kind, beeld EPD, Jens Schulze

Op de website deinetaufe.de staat een kaart van Duitsland met daarop honderden gemeenten die meedoen met de landelijke doopdag. Geïnteresseerden kunnen een plaats aanklikken om te zien wat daar precies de activiteiten zijn.

De doopdiensten en doopvieringen waartoe de EKD mensen uitnodigt, zijn „óók gericht op degenen die tijdens de coronajaren niet de gelegenheid hadden om de doop te vieren”, meldt de Duitse kerk.

Op de site van de EKD zijn filmpjes te zien van doopplechtigheden. Gedoopten en pastores vertellen wat de doop en doopbediening voor hen betekent. „De doop is de kern van het christelijk geloof”, zegt Annette Kurschus, voorzitter van de EKD-raad. „Daarin belooft God de mens letterlijk op zijn hoofd om hem zijn leven lang te begeleiden.” Deze belofte is van bijzonder belang in onzekere tijden, zei de voorzitter van de Raad.

De site meldt: „Je bent geliefd! Dat is Gods belofte aan ieder mensenkind. Het doopsel bevestigt dit: of er nu kleine kinderen worden gedoopt, volwassenen of jongeren voor het vormsel – door het doopsel wordt het aan hen allemaal beloofd: Je hoort bij Jezus Christus, Jezus Christus heeft je verlost”, zo stelt de kerk.

Het initiatief tot een landelijke doopdag is mede ingegeven, stelt de EKD, door het aanhoudend hoge ledenverlies van de protestantse kerk. Volgens de voorlopige cijfers behoorden op 31 december 2022 19.150.000 mensen tot een van de twintig lidkerken van de EKD. Dit is ongeveer 2,9 procent minder dan in het voorgaande jaar. In het voorgaande jaar was de daling 2,6 procent.

Het aantal mensen dat de kerk verliet was 380.000; ongeveer een derde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Wel was er een aanzienlijke stijging van 37 procent in het aantal dopen vergeleken met het voorgaande jaar. Met 165.000 gedoopten ligt dit aantal weer op het niveau van voor corona.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer