Ruim 32 procent van de Zwitsers noemt zich niet-religieus. Dat is drie keer zoveel als in 2000. Daarmee is deze groep bijna even groot geworden als het aantal rooms-katholieken. Het aandeel protestanten in het land van Zwingli en Calvijn is 21 procent. In 2010 was dit nog 28 procent.
Dat blijkt uit een bericht van de website Evangelical Focus dinsdag. De cijfers zijn afkomstig van het Zwitserse Bondsbureau voor de statistiek en gaan over de situatie eind 2021.
Van de Zwitsers behoort 5,6 procent tot andere christelijke gemeenschappen; 5,7 procent is moslim en 1,1 procent boeddhist of hindoe.
In 2010 was 39 procent van de Zwitsers rooms-katholiek, nu 33 procent. In 1970 was in totaal nog 95 procent rooms-katholiek of protestants; slechts 1,2 procent identificeerde zich toen als niet-religieus. De niet-religieuzen lijken nu dus de grootste groep te worden.
Veel religieuze Zwitsers oefenen hun geloof niet uit: 40 procent van de protestanten en 30 procent van de rooms-katholieken bidt nooit. De meest betrokken christenen zijn te vinden onder de evangelicalen, die 2,5 procent van de bevolking uitmaken; 68 procent van hen bezoekt wekelijks een dienst en ruim de helft bidt bijna dagelijks.
Van de niet-religieuzen noemt 38 procent zich atheïst en ruim 20 procent agnost. 30 procent van hen gelooft nog wel in een hogere macht. Bijna de helft van alle Zwitsers gelooft in een hogere macht of in wonderen. Ruim de helft van de Zwitsers kent aan religie een belangrijke rol toe in moeilijke tijden. Verder wordt religie vooral als belangrijk gezien met betrekking tot milieu en opvoeding, minder met betrekking tot werk, politiek en seksualiteit.
Onder de protestanten heeft 95 procent een Zwitserse nationaliteit. Onder de katholieken is dit 75 procent, onder moslims 37 procent en onder niet-religieuzen 71 procent.