Binnenland
Door de modder tegen slavernij

Ze slingert aan de apenladder en bestormt de quarterpipe. Modderspetters vliegen rond. Rana liep zaterdag een hindernisparcours van 6 kilometer door de modder. Inclusief supersnelle glijbaan. Durft ze die?

Corina Schipaanboord
Door de modder. beeld IJM
Door de modder. beeld IJM

Rana Schipaanboord (11) heeft er zin in, maar spannend vindt ze het ook wel. „Ik doe samen met mijn zus en mijn moeder mee. We gingen op zaterdag vaak hardlopen en oefenden in het speeltuintje de apenladder. Maar zo’n parcours is natuurlijk anders. Ik hoop dat ik het haal”, vertelt ze. Rana legt uit waarom ze zich inschreef voor de MudRaise van stichting IJM. „Het leek me heel gaaf en het is ook nog eens voor een goed doel. We moesten sponsorgeld ophalen waarmee de stichting mensen kan bevrijden uit slavernij. Ik vroeg mensen mij te sponsoren, maar klanten bij de supermarkt konden ook een maand lang hun statiegeld voor de MudRaise doneren. En we verkochten in de meivakantie op de camping broodjes hamburger.”

19412275.JPG
Until all are free. beeld Corina Schipaanboord

Until all are free

De MudRaise is op het parcours van de MudMasters in Vijfhuizen. Voor de start krijgt Rana een shirt en een armbandje met daarop de tekst ”Until all are free”, oftewel: totdat iedereen vrij is. Na de start moeten de deelnemers eerst een stuk rennen en daarna heel veel trappen op en af. Rana puft van de hitte. Af en toe loopt ze een stukje. Zal het lukken nu het zo warm is? Dan verschijnt er een volgend obstakel. Eerst een hoge balk waar je overheen moet klimmen, dan een lage balk waar je op je buik onderdoor moet. Een makkie voor Rana. Maar kouder krijgt ze het er niet van.

Een paar obstakels verder wordt het opeens drassig, modderig en heel glad. Rana loopt voorzichtig verder en glijdt met een boog de kuil met modder in. „Ieuw!” roept ze lachend. Al glibberend probeert ze weer uit de kuil te klimmen. „Eigenlijk voelt het best lekker”, grijnst ze. Twee mannen gaan bijna kopje-onder in de modder. Je ziet alleen hun ogen nog. Even verderop gaat het parcours verder door water. „Heerlijk fris!” roept Rana blij. Ze spoelt alle modder van zich af, samen met de hitte.

Apenladder

Bij het drinkpunt drinkt Rana wat en eet ze een paar snoepbanaantjes. „Ik weet waarom we die krijgen. We moeten nu de apenladder doen!” lacht ze. De apenladder bestaat uit zeventien spijlen. Als je voor het einde loslaat, val je in modderwater. Diverse deelnemers storten met een plons in het water. Maar Rana slingert behendig naar de overkant. Op het volgende stuk moet je een zandzak van 20 kilo op je nek dragen. „Nu moet ik aan kinderen in slavernij denken”, zegt Rana. „Sommigen moeten dit misschien wel de hele dag doen. Dat lijkt me echt niet fijn.”

Het volgende obstakel is de Flyer, een steile glijbaan van 10 meter hoog, waarbij je bijna 60 kilometer per uur gaat en vervolgens met een boog in het water plonst. „Ik weet niet of ik het durf. Eerst even kijken”, zegt Rana. Dan gaat ze dapper zitten. Benen en armen gekruist en kin op de borst. Ze vliegt naar beneden en belandt met een megaplons in het water. Hoe ze het vond? „Dat weet ik eigenlijk niet. Het ging zo hard, ik dacht niets meer. Maar ik vind het stoer dat ik het gedaan heb.”

Ze rent verder in haar natte kleren. Er volgen twee grote muren. De deelnemers helpen elkaar eroverheen. „Dat meisje ging op haar vaders hoofd staan!” lacht Rana. Daarna volgt een glijbaan waarmee je in een bak met ijswater glijdt. Een vrouw gilt hard als ze het water raakt. Daardoor aarzelt Rana nog even. Dan zet ze af. „Het is helemaal niet koud”, zegt ze als ze weer bovenkomt. Dat is dan weer een voordeel van de warmte van vandaag.

Modder

Dan volgt een quarterpipe, zo’n ding waarop skaters hun kunsten vertonen. Rana rent op haar hardst en klautert naar boven. Een gladde, schuine wand, waar je naar boven moet klimmen langs een touw, is het volgende obstakel. Rana zet zich schrap, maar zakt als ze bijna boven is weer terug. Met een duwtje en een hand vanaf de bovenkant haalt ze het toch. Na een stuk rennen, volgt weer een modderbad en tijgert Rana een stuk onder prikkeldraad door, door de modder. Glibberend bereikt ze het einde. Haar blonde haar is inmiddels grijsbruin. Maar haar ogen stralen.

Dan komt de finish in zicht. Rana gaat harder rennen. Gehaald! Ze krijgt meteen een medaille. „Yes! Ik ben blij dat het gelukt is. Maar ik wilde nog wel door. Volgend jaar wil ik een langer parcours”, lacht ze. „In totaal is er 144.848 euro opgehaald. Hiermee kunnen veel mensen uit slavernij bevrijd worden. Dat is heel mooi!” Ze bekijkt haar medaille, waarop staat: ”Sta op uit de modder. Until all are free!”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer