Economiekwestie
Wat voor soort energiecontract moet ik kiezen nu er zo veel opties zijn?

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn de laatste tijd fors gedaald. Er worden ook weer contracten aangeboden voor één of meerdere jaren. Wanneer zou u een vast contract aanraden?

Jan Zijderveld
Wassen na 11 uur ‘s avonds scheelt geld. beeld ANP, Sander Koning
Wassen na 11 uur ‘s avonds scheelt geld. beeld ANP, Sander Koning

Per 1 januari 2024 komt er een eind aan het prijsplafond. Tot die datum heeft de overheid bepaald wat de maximum energieprijzen zijn bij een vastgesteld maximum verbruik. Het is dus goed mogelijk dat de energieprijzen na 1 januari weer stijgen.

Verder zijn er sinds 1 juni nieuwe regels van kracht voor het opzeggen van vaste contracten. Bij het opzeggen vóór het einde van de looptijd moeten consumenten een opzegvergoeding betalen die gelijk is aan het bedrag van het verlies dat de energieleverancier hierdoor lijdt. Om een goede afweging te maken welk contract voor u voordelig is, helpt het om inzicht te hebben in uw verbruik over korte en langere periodes. Het kan voordelig zijn om het gas- en elektriciteitscontract onder te brengen bij verschillende leveranciers.

Er zijn drie soorten contracten waaruit u kunt kiezen. Zo kunt u kiezen voor een variabel contract, waarbij het tarief maandelijks, per kwartaal of halfjaarlijks wordt aangepast. Omdat een energieleverancier het risico niet hoeft af te dekken voor een lange periode, zijn deze tarieven lager dan bij vaste contracten.

19409974.JPG
beeld RD

Daarnaast is er een dynamisch contract. Dit is alleen mogelijk als u een slimme energiemeter heeft. De prijs van het gas wordt per dag afgerekend op basis van daggemiddelden. Het verbruik van elektriciteit wordt per uur uitgelezen en afgerekend tegen de uurprijs. Er zijn handige apps beschikbaar waarop te zien is wat de prijs per uur is. Het bekijken van het elektriciteitsverbruik over een kortere periode kan inzicht geven in uw piekverbruik per dag. Ga eens na of de piekafname te verschuiven is naar een tijd waarin de prijs laag is, bijvoorbeeld na 11 uur ‘s avonds. Denk hierbij aan het aanzetten van de wasmachine, de droger, de boiler of aan het laden van de auto, Kiest u voor optie één of optie twee, reserveer dan een bedrag voor de periodes waarin de energieprijzen hoog zijn.

Tenslotte is er het contract met een vaste looptijd van één of meerdere jaren. Dit geeft u vastigheid over de periode van de contractduur, maar de prijzen zijn over een langere periode hoger dan bij variabele of dynamische contracten. Als u weet wat uw verbruik over de afgelopen jaren is, raad ik u aan om daarop uw voorschotbedrag af te stemmen. Een te hoog voorschotbedrag is riskant. Wanneer de energieleverancier failliet gaat, bent u het geld dat u anders na afloop van de contractperiode bij de afrekening terug zou krijgen waarschijnlijk kwijt.

Als u zonnepanelen heeft en u wekt per jaar ongeveer evenveel of meer op dan u verbruikt, zou ik in uw geval kiezen voor een vast of variabel elektriciteitscontract. Tot het jaar 2025 kunt u nog volledig salderen. Vergelijk ook de terugleververgoeding als u meer elektriciteit opwekt dan u gebruikt. Deze vergoeding verschilt fors per energieleverancier en varieert momenteel van 5 cent tot meer dan 11 cent per kilowattuur, exclusief energiebelasting en btw.

De auteur is energieadviseur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer